Győr+ Konyha

Csinos expressz epertorta

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2020.04.11. 18:04

Minden évben készítek egy impozáns tortát az ünnepi asztalra. Idén egy régi klasszikust hoztam, amit mindenki szeret és a legegyszerűbb elkészítési módját találtam meg.

Csendes, de meghitt húsvétra készülünk most, ahol finom ételekkel, együtt a családdal ünnepelhetünk. Az ünnepek során gyakorta hozok egy kis irodalmat, ahogy most is, egy minden időszakban aktuális Márai gondolatot.

Márai Sándor: Négy évszak

„Mindig messze keresik valahol az Istent, a nagy dolgokban, mintegy távcsővel és nagyítóval, a csillagok, felhők és végtelenségek között. De én már tudom, hogy biztosabban megtalálom Őt az egészen kis dolgokban, a véletlenekben, a jelentéktelenségben, azokban a pillanatokban, mikor csodálkozva pillantunk fel, valamit értünk, amit az elébb, az élet sivatagjai és szakadékai között vándorolva, nem értettünk. Ez a pillanat, mikor egyszerű és világos lesz valami, ami az elébb homályos és érthetetlen volt, ez a pillanat, mikor fölénk hajol Isten.”

Bevásárló lista

Piskótaalap:

  • 2 db tojás
  • 2 ek nádcukor
  • 2 ek liszt

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 2 ek nádcukor
  • 250 g rögös túró

Eperzselé:

  • 300 g friss eper
  • 1 citrom leve
  • 1 csomag piros eperzselé

Elkészítés:

A piskótához, ha ilyen aprócska méretű, azaz két tojásból készül, csupán egy habverőt használok és egy mélytányért. A fehérjét ebben a tálban felverem, amikor kezd kifehéredni, akkor 2 részletben hozzáadom a cukrot. Kemény, fényes habbá verem. Ezután egyesével adom hozzá a tojások sárgáját. Váltok egy spatulára, és hozzáadom a lisztet. Sütőpapíros formába töltöm és előmelegített 120 fokos sütőben 20 percig, majd 180 fokon még 10 percig sütöm. Egy tálaló tányérra teszem és kihűtöm. Amikor kihűlt (kb. 20 perc), már kenem is rá a krémet. Összekeverem a túrót, mascarponét, cukrot és egyenletesen rásimítom a piskótára.

A zseléhez felkockázom az epret, félreteszem. Egy kis fazékba elkeverem a zselatinport, a cukrot, a citrom levét és még fél dl vizet, felforralom pont 1 percre és ekkor hozzáadom az epreket. Hagyom picit kihűlni, kb. 5-6 percre. Apránként, kanalanként teszem rá a túrós részre, hogy a hideg túrótól rögtön dermedjen és annyira folyjon le, amennyire én szeretném. Amennyiben túlságosan megdermed, picit vissza lehet melegíteni a zselét.

Hűtőben 2 órát pihentetem, ezután kóstolunk, és még 3 napig, ha marad belőle, bátran ehető!

Kapcsolódó témák: #húsvét | #Szarka Zsófi Konyhája |