„La zuppa del duca”, azaz a tiramisu első neve, ami annyit jelent, hogy a herceg mártása, levese.
Eredendően borba mártott piskóta volt sárga krémmel, ami átalakult mascarpone krémmé és a rumos-kávés piskótává. Cosimo III de ’Medici részére készítették Siena városában először a cukrászok, akik a XVII-XVIII.században akár mérgezhettek is volna, de most elkápráztatták az új vendéget. Annyira ízlett a hercegnek a desszert, hogy magával is vitte és szépen lassan világhírűvé vált.
Az én meghatározó tiramisu élményem Észak-Olaszországban volt, amikor kis kandallós, „mamma étterem” karosszékében ültem egy üzleti ebéden. Csatos üveg, ropogós piskóta, alatta a kávés-rumos krém és a tetején hatalmas mennyiségű zsíros, édes, fényes mascarpone krém, amit soha nem felejtek el. Azóta a tiramisut nem sablonba, kockákra vagy formákba készítem, csak hanyagul, a krémre ügyelve, mert ez benne a titok!
Bevásárló lista:
- 250 g mascarpone
- 500 ml habtejszín
- 2 ek kristálycukor
- 1 csomag habfix
- 100 g darált dió + egy marék dióbél
- 2 ek kandírozott narancshéj
- 100 g étcsokoládé
- 20 ml tej
- 500 g babapiskóta
- 50 ml rum
- 100 ml presszó kávé
Elkészítés
A kávét lefőzöm, én a kotyogósra esküszöm. Elkeverem benne az 1 ek cukrot és a rumot. A tejszínt habbá verem a habfix-szel, majd apránként hozzáadom az 1 ek cukrot. Hozzákeverem óvatosan a mascarpone krémet. Kiveszem a krém egyharmadát, ahhoz teszem a darált diót és a kandírozott narancsdarabokat (párat félreteszek a díszítéshez), esetleg még egy kis rumot. A csokoládét kevés tejjel megolvasztom és kezdődhet a rétegezés.
Szép nagy üvegtálat keresek, egy nem használatos tiszta váza is tökéletesen megfelelhet erre. Elkezdem rétegezni, a piskótát a rumos kávéba mártom és kirakok egy réteget a tálba belőlük. Rá a fehér krém, majd a diókrém és egy kis olvasztott csokoládé. Pont addig rétegezem, amíg el nem fogy minden, vagy amíg a tál be nem telik. A tetejére egy kis krémet hagyok, csokoládét, durvára vágott diót és pár szem kandírozott narancsot.
Tipp: A desszert éjszakai pihenés után még finomabb és sűrűbb lesz.