Egyszerű édesség, egyszerű alapanyagokból, ami már a téli hangulatot idézi. Liszt- és laktózmentesen is elkészíthető.
Elkezdtem gyűjtögetni már az ünnepi recepteket, leginkább a sütemény ötleteket, hiszen a hagyományos menü mellett mindig jól esik egy kis újdonság az asztalon.
Idén a diótermés sajnos nem volt a legjobb, így a piacokon kicsit kevesebb áruval álldogálnak az eladók. Azt javaslom minden dió kedvelőnek, hogy időben szerezze be a sütésekhez kívánt adagot, mert a végén lemaradunk róla.
Vajas krém helyett mascarponét használtam, hiszen a dióról tudni kell, a természet húsaként és vajaként is emlegették régen. A dió 100 grammjának energiatartalma 654 kcal, összesen 18,6 g fehérje, 57,0 g zsír, 2,8 g élelmi rost van benne. Magas vitamintartalma van és több ásványi anyag is megtalálható benne, ami a szervezetünknek fontos lehet.
Míg a mogyoró- vagy a mandulaolaj az olívaolajhoz hasonlóan egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag, addig a dióolaj kitűnő forrása a többszörösen telítetlen n-6 és az n-3 zsírsavaknak is. Nincs szükség különös ízesítőszerekre és krémekre, mert a dió önmagában az. Éppen ezért egy kis savanykás elem a meggy vagy citrus gyümölcs tökéletes párja lehet.
Bevásárló lista
Tészta:
- 4 db tojás
- 150 g darált dió
- 80 g kristálycukor
Krém:
- 200 g mascarpone
- 50 g porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
Meggyes töltelék:
- 200 g magozott megy (befőtt, fagyasztott)
- 20 g kristálycukor
- 2 ek étkezési keményítő (vagy 2 kk por zselatin)
Elkészítés
A tészta egy piskóta tészta, amihez a tojásokat kettéválasztom. Kézi mixerrel kikeverem a tojások fehérjét, majd amikor már fehér és félkemény, akkor apránként adagolom hozzá a cukrot, kemény habbá verem, majd hozzáadom egyesével a tojások sárgáját és kisebb mixeri fokozaton szintén hozzákeverem. Ekkor a mixert leteszem és egy kézi spatulával hozzáforgatom, nagy mozdulatokkal a darált diót.
Sütőpapírral bélelt, nagyméretű tepsibe simítom és előmelegített, 100 fokos sütőbe teszem. 10 perc után a hőfokot 170 fokra emelem és további 15 percig sütöm. Kihűtöm és 3 egyenlő részre vágom fel hosszában.
A mascarponét kikeverem a porcukorral. A meggyet elkeverem a keményítővel, cukorral, esetleg egy kis fahéjjal, felforralom. Amikor besűrűsödött pár perc főzés után, ezt is kihűtöm.
Összeállítom a süteményt: megkenem az alját krémmel vastagon és ráteszem óvatosan a következő tésztalapot. Kissé törik, ezért én két oldalról nyúltam alá tortalapáttal. A második tésztát vékonyan kenem meg a krémmel, ráhalmozom erre a meggy ragut. A harmadik lap tetejét megkenem a maradék krémmel és csak ezután emelem rá a meggyes rétegre.
A tetejét díszítem dióval, csokival, meggyel. Kb. 2-3 órát pihentetem, de igazán másnap lesz finom. Ekkor tudom levágni a széleit is egy éles késsel, hogy egészben is az asztalra tudjam tenni díszként.