Győr+ Konyha

Egészséges mákos süti

Szarka Zsófi
2020.05.09. 11:51

Újabb pár perces sütemény, amitől illatozik majd az egész lakás. Tápláló, mentes és nem szárad ki három nap után sem.

Van egy füzetem, aminek a borítóján az áll: „Gyorsan és okosan”, ezek azok ételek – ebben az esetben sütemények -, amiket pillanatok alatt dobok össze, mégis senki sem mondaná ezt meg, ha a tányérjára kerül.

Kipróbálom gyerekekkel is, hogy mennyire elrontható, és ott is beválnak. Ez azt jelenti tehát, ha minden belekerül, ami a receptben van, akkor is sikerül, ha oda se nézek. Az „okosan” része a címnek pedig azt jelöli, amit már többször hangsúlyoztam, hogy olyan összetevői legyenek egy ételnek és édességnek is, amit felismer a szervezetünk, tehát megemészt, energiát képez és hasznosít. Fontos, hogy egyiket sem este 5 óra utánra ajánlom, de addig bátran 2-3 szeletet is ehetünk!

Tipp: hideg barack vagy szilvalekvárral egészen „flódni-hangulatba” keveredünk ezzel a süteménnyel.

Almás-mákos

Hozzávalók:

  • 100 g őrölt mák
  • 100g zabpehely
  • 4 db tojás (’M’)
  • 2 ek liszt (én tönkölyt használtam, de bármilyen lehet)
  • 2 csipet só
  • 4 ek nádcukor
  • 70 ml olaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kk fahéj
  • 3 db közepes, hámozott alma (vagy 2db nagy)
  • 1 db citrom (héja és leve is)
  • 20 szem fagyasztott/befőtt megy a tetejére (elhagyható)


Elkészítés

A turmixgépbe beleteszem a tojásokat, a cukrot, az olajat és a sót, alaposan, fehéredésig mixelem. Ez azt jelenti, hogy kb. 3 percig, megszakításokkal. Amennyiben nincs turmixgéped, kézi habverővel vagy egy botmixerrel is teljes sikerrel megoldható. A citrom héját lereszelem, majd kifacsarom a levét és hozzáadom a tojásos keverékhez. Ezután kimérem a zabot, mákot, sütőport, lisztet, ezt is hozzámixelem.

Egy tálba öntöm az egész masszát és jöhetnek az ínyencségek: fahéj, vaníliamag vagy pici aroma, 1 ek rum, esetleg mazsola. Az almákat hámozom és reszelem, majd a legvégén adom csak hozzá, alaposan elkeverem. Kivajazott, lisztezett formába öntöm bele és meggyel szórom, ha éppen kéznél van. Lehet bármilyen forma, attól függően, milyen szándékunk van a süteménnyel. Kuglófként, ha csupán csak a kávé mellé. Piteformába, hogy megálljon rajta a lekvár vagy tortaformába, ha egy jó kis vaníliakrémmel, pudinggal töltenénk és díszítenénk gyümölcsökkel.

Előmelegítem a sütőt először 150 fokra, amiben 20 percet sütöm, majd 180 fokon további 30 percet. A sok tojásos süteményeket nem szoktam sokkolni rögtön egy nagy hővel, ezért a fokozatosság.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |