Újabb pár perces sütemény, amitől illatozik majd az egész lakás. Tápláló, mentes és nem szárad ki három nap után sem.
Van egy füzetem, aminek a borítóján az áll: „Gyorsan és okosan”, ezek azok ételek – ebben az esetben sütemények -, amiket pillanatok alatt dobok össze, mégis senki sem mondaná ezt meg, ha a tányérjára kerül.
Kipróbálom gyerekekkel is, hogy mennyire elrontható, és ott is beválnak. Ez azt jelenti tehát, ha minden belekerül, ami a receptben van, akkor is sikerül, ha oda se nézek. Az „okosan” része a címnek pedig azt jelöli, amit már többször hangsúlyoztam, hogy olyan összetevői legyenek egy ételnek és édességnek is, amit felismer a szervezetünk, tehát megemészt, energiát képez és hasznosít. Fontos, hogy egyiket sem este 5 óra utánra ajánlom, de addig bátran 2-3 szeletet is ehetünk!
Tipp: hideg barack vagy szilvalekvárral egészen „flódni-hangulatba” keveredünk ezzel a süteménnyel.
Almás-mákos
Hozzávalók:
- 100 g őrölt mák
- 100g zabpehely
- 4 db tojás (’M’)
- 2 ek liszt (én tönkölyt használtam, de bármilyen lehet)
- 2 csipet só
- 4 ek nádcukor
- 70 ml olaj
- 1 csomag sütőpor
- 1 kk fahéj
- 3 db közepes, hámozott alma (vagy 2db nagy)
- 1 db citrom (héja és leve is)
- 20 szem fagyasztott/befőtt megy a tetejére (elhagyható)
Elkészítés
A turmixgépbe beleteszem a tojásokat, a cukrot, az olajat és a sót, alaposan, fehéredésig mixelem. Ez azt jelenti, hogy kb. 3 percig, megszakításokkal. Amennyiben nincs turmixgéped, kézi habverővel vagy egy botmixerrel is teljes sikerrel megoldható. A citrom héját lereszelem, majd kifacsarom a levét és hozzáadom a tojásos keverékhez. Ezután kimérem a zabot, mákot, sütőport, lisztet, ezt is hozzámixelem.
Egy tálba öntöm az egész masszát és jöhetnek az ínyencségek: fahéj, vaníliamag vagy pici aroma, 1 ek rum, esetleg mazsola. Az almákat hámozom és reszelem, majd a legvégén adom csak hozzá, alaposan elkeverem. Kivajazott, lisztezett formába öntöm bele és meggyel szórom, ha éppen kéznél van. Lehet bármilyen forma, attól függően, milyen szándékunk van a süteménnyel. Kuglófként, ha csupán csak a kávé mellé. Piteformába, hogy megálljon rajta a lekvár vagy tortaformába, ha egy jó kis vaníliakrémmel, pudinggal töltenénk és díszítenénk gyümölcsökkel.
Előmelegítem a sütőt először 150 fokra, amiben 20 percet sütöm, majd 180 fokon további 30 percet. A sok tojásos süteményeket nem szoktam sokkolni rögtön egy nagy hővel, ezért a fokozatosság.