Győr+ Konyha

Húsos pite

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2020.07.18. 08:44

Az a bizonyos quiche, ami mindent elnyel. Több nemzet kedvenc sós süteménye, amit pékségekben is lehet kapni és nálunk is egyre népszerűbb. Minden töltelékkel fantasztikus.

A lényege, hogy a tésztája ropogjon és a belseje nagyon krémes legyen. Többször említettem már a töltött, sós pitét, hogy reggelire a tejes kávé mellé, ebédre egy salátával és vacsorára levessel szívesen fogyasztják a franciák, spanyolok, olaszok és még a skandináv országok lakói. Hidegen és
melegen egyaránt finom. Egy hatalmas pite vagy tortaformába készül, amibe bármilyen zöldség, hús, hal vagy sajt kerülhet. A legfontosabb része azonban az, hogy egy krémes tejszínes, tojásos lé összefogja mindezt. Különlegességnek tűnhet, pedig nem az, hiszen több száz évvel ezelőtt már
készítették, igaz nem vajjal, hanem zsírral. Éppen ezért azonnal ízlik mindenkinek ez az ízkombináció, de egy próbát mindenképpen megér.

Bevásárló lista (24 cm-s forma)

Tészta:

  • 200 g liszt
  • 125 g vaj
  • 1 db tojás
  • fél kk só

Töltelék:

  • egy csésze sült hús (megmaradt)
  • 4 db tojás
  • 250 ml tejszín (30%)
  • 1 db cukkini
  • 3-4 db gomba
  • 1 fej dinsztelt hagyma
  • 1 zúzott fokhagyma
  • 1 db paradicsom


Elkészítés

A tésztát kézzel, gyors mozdulatokkal összeállítom. A hideg vajat elmorzsolom a liszttel, hozzáadom a sót, tojást és gombóccá gyúrom- ha nagyon morzsolódik, akkor pici hideg vizet adok hozzá. Kibélelem vele a tortaformát és hűtőbe teszem.

A töltelékhez a tojásokat kikeverem a tejszínnel és még egy csipet sóval. Ehhez adom az apróra vágott vagy darált sült húst. Ez a hús nálunk grill hús volt, amit előző nap készítettünk és megmaradt, de tökéletes bele egy kis sült kolbász, grillcsirke is. A hagymát, gombát kevés olajon ledinsztelem, a cukkinit felkarikázom, negyedelem. Mindent belekeverek a tojásos keverékbe és beletöltöm a tortaformában pihenő tésztába.

Előmelegített, 160 fokos sütőben, légkeverésben, 40 percig sütöm.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |