Az egészségügyi helyzetre való tekintettel és az ebből kifolyólag elrendelt korlátozásokat tekintve egy „Gazdaságos konyha” rovatot indítok, amiben tápláló, egyszerű és pénztárcakímélő ételötleteket publikálok. Ezzel segítve a karantén ideje alatt az alapanyag-beosztást és az egészséges táplálkozást.
Ezt a káposztalevest húsos és húsmentes verzióban is készítem, mert nagyon laktató, vitamindús és a tejfölös levesekhez imádjuk a lepényeket ropogtatni.
Léteznek ezek a bizonyos „szombati menük”, ahogy anyukám szokta mondani: „Lehet mellette takarítani, házimunkát végezni, megfő magától.” Ilyen étel ez is, csak az elején és a végén kell gondoskodni róla, de a kettő között van szabad két óránk, hogy bármi mást is készítsünk.
Sok levest kell fogyasztanunk az immunrendszerünk erősítésére, és nem tudom elégszer javasolni, hogy egy jó kis trükk és csel a folyadékbevitelre, az a leves.
Finom, laktató és sok zöldséges, ez kell most a szervezetünknek, amit fokozni csak egy friss fokhagymás meleg lepénnyel lehet.
Bevásárló lista:
Káposzta leves (4 főre):
200 g savanyú káposzta
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
fél karalábé
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem
10 szem fekete bors
2 db babérlevél
300 g húsos sertés levescsont
1 db sütnivaló kolbász
250 ml tejföl
Rántás: 2 ek olaj+ 1 kk liszt +1 ek őrölt pirospaprika + 1 gerezd reszelt fokhagyma
Lepény:
300 g rozsliszt
300 g sima búzaliszt
300 ml langyos víz
fél csomag szárított élesztő
1 ek olívaolaj
1 kk só
Lekenéséhez: 2 ek olaj+2 gerezd fokhagyma+fél kk só+szárított bazsalikom
Elkészítés:
Húsleves alapot készítek, amennyiben a húsos verziót választom. Közepes méretű fazékban 3 liter vizet felteszek főni egy egész hagymával, a húsos csontokkal és a zöldség felével, valamint a borssal, babérlevéllel. Másfél órán át főzöm lassú tűzön, majd hozzáadom a zöldségeket karikázva, kockázva. Újabb fél órát főzöm, majd jöhet bele a savanyú káposzta, amit mindig kicsit apróbbra vágok, mielőtt beleteszem, hogy könnyebben lehessen később kanalazni. Belekarikázom vékony szeletekben a hűtött kolbászt – mert hidegen könnyebb szeletelni -, főzöm 20 percen keresztül.
Készítek egy kis lábasban rántást: 2 ek olajon 1 kk lisztet pirítok, hozzáadom az őrölt pirospaprikát, elkeverem és amikor levettem a tűzről, hozzáreszelek 1 gerezd fokhagymát még. Ezt öntöm bele a levesbe. Amikor felforrt, készen vagyok és a tűzről levéve sok tejfölt keverek hozzá vagy a tányérban kimert leveshez kínálom.
Húsmentes verzió:
A különbség csupán a leves indításában rejlik. Nem vízbe teszem fel főni a zöldségeket, hanem felkockázom a hagymát, fokhagymát és kevés olajon, esetleg egy kis vajon megdinsztelem, ehhez adom a kockázott zöldségeket, 1 kk liszttel szórom meg, majd pirospaprikával és felöntöm vízzel, így főzöm, lassú tűzön 1 órán át. Ezután jöhet a savanyú káposzta.
Fokhagymás lepény:
A szárított élesztőt elkeverem 300 ml langyos vízzel és 1 kk cukorral, hozzászitálok annyi lisztet, hogy egy gombóccá álljon össze, majd hozzáadom az olajat és a sót. Gombóccá gyúrom, letakarom, 35 percig kelesztem meleg helyen. Utána 8 darabra osztom és olajos kézzel kis lepényeket formázok belőle. A közepét derelyevágóval berácsozom, de csak lazán, nem vágom el. Sütőpapíros tepsire teszem, megszórom egy csipet bazsalikommal vagy kakukkfűvel. A sütőt előmelegítem 200 fokra és a lepényeket 15 percig sütöm, pirulásig. Amikor kiveszem a sütőből, lekenem az előre elkészített fokhagymás olajjal és megsózom.
Fokhagymás olaj: 50 ml olaj+ 2 gerezd reszelt fokhagyma