Kevert, főzött, húsos vagy zöldséges, a közös bennük az, hogy ízesek legyenek és krémesek.
Kenőt mindenből lehet készíteni, csak a jó állagát kell elérni és valami ízes hozzávalóval párosítani. A kívánt krémes állagot a víz elvesztésével tudjuk elérni, amit pirítással, dinszteléssel is kivitelezhetünk. Én a padlizsán mellett a cukkinit, a sárgarépát és a gombákat is vagy a sütőben vagy a serpenyőben pirítom egy kis dinsztelt hagymával vagy fokhagymával. Összeturmixolva sajtokkal, kevert majonézzel, tejszínnel maga lesz a tökély a ropogós pirítóson, salátákkal vagy akár mártogatósnak.
Bevásárló lista:
- 5 db tojás
- 1 ek capribogyó
- 15 cm póréhagyma vagy újhagyma
- 100 ml tejszín
- 100 ml görög joghurt
- Majonéz: 1 ek méz, fél citrom leve, 1 kk só, 2 ek olívaolaj
Elkészítés
A tojásokat keményre főzöm, azaz meleg vízbe téve 12 percig főzöm a fazékban magas lángon, majd pucolom és kihűtöm őket. A majonézt kikeverem egy tálban, amibe a saláta kerül majd. Először a citromlét kikeverem a folyékony mézzel, majd a sóval és apránként adagolom hozzá, folyamatos keverés mellett az olajat. Miután simára kevertem, jöhet rá a tejszín, joghurt és a vékonyra szeletelt hagymakarikák. A tojásokat szintén vékony karikákra szeletelem és óvatosan hozzákeverem a capribogyókat. Egy éjszakára a hűtőbe teszem, de valójában ez azonnal is finom és ízes.
Tipp: tojásfőzésnél tegyünk a főzővízbe 1 ek sót, ettől könnyebb lesz a pucolás.