Győr+ Konyha

Középpontban a kacsa

Creative Chef
2020.03.08. 13:30

Nagy Eszter creative chef újabb ízletes fogásokkal készült!

Vegán főzelék és rántott kacsafalatok

Nagy Eszter creative chef az egészséges és könnyen elkészíthető tavaszi főzelék mellé kétféle feltétet is ajánl, gondolva a vegetariánusokra és a húst kedvelőkre egyaránt. A rillettes szálasra húzott, zsírjába visszaforgatott „maradék” zsíros pecsenyehús, ami kenyérre kenve akár vendégváró falatnak kínálva is igazi csemege. Most jó magyar szokáshoz híven, kirántva helyezzük a főzelékre, de bármilyen egyéb körettel is kiváló.

Kókusztejes zellerfőzelék karamellizált céklával

Hozzávalók:

  • 1 kg zeller
  • 200 g burgonya
  • 200 g hagyma
  • 20 g fokhagyma
  • 200 g sűrű kókusztej
  • só, bors
  • 300 g cékla
  • 30 g cukor

A hagymát, a burgonyát és a zellert durvára vágva lepirítjuk, majd a pirítás végén a szeletelt fokhagymát is pár másodpercre hozzáadjuk, és annyi vízzel felöntve, hogy ellepje, az egészet vajpuhára főzzük. Amikor a zöldségek megpuhultak, a maradék vizet elforraljuk, és az alapot a kókusztejjel krémesre turmixoljuk. (Tipp: minél puhábbra főzzük a zöldségeket, annál könnyebb dolgunk lesz a turmixolásnál és annál selymesebb főzeléket kapunk.) A krémfőzeléket utólag sózzuk-borsozzuk.
A céklát meghámozzuk, durva kockákra vágjuk és kicsit leolajozva, lecukrozva tepsire helyezzük. 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük.


Rántott kacsa rillettes

Hozzávalók:

  • 4 db kacsacomb
  • kb. 1 kg zsír
  • 2 db közepes lila hagyma
  • fél fej fokhagyma
  • só, bors
  • 2 ág rozmaring

A combokat két órára 8 százalékos sóoldatba helyezzük, majd az idő leteltével bőrrel lefelé egy kisebb jénai tálba rakjuk, hozzáadjuk a szeletelt hagymát és a fokhagymát és az olvasztott zsírral ellepve egy éjszakára 80 fokos sütőbe helyezzük. Reggel a combokat és a hagymát szűrőkanállal kiemeljük, és a húst a csontokról lefejtve, szálasra húzzuk. A hagymákkal és 3-4 kanál zsíros pecsenyelével összekeverve egy folpackkal bélelt tepsibe lapogatjuk és dermedésig a hűtőbe tesszük. (A bőrt is nyomkodjuk szét és adjuk a keverékhez.) Amikor a hús keményre dermedt, tetszőlegesen felszeleteljük és panírozás után hirtelen forró olajban kisütjük.

Kapcsolódó témák: #creative chef |