Gyors és mutatós szüreti vagy hétvégi ebéd lehet bármilyen köretvariációval. Sok nemzet formáz apró kis golyókat és kínálja különböző szafttal, szósszal, de ez most egy magyaros, borral készülő ünnepi fogássá alakult.
Szeretjük az ismert svéd áruházi húsgolyókat, barna mártással, áfonyával, ahogy az olasz paradicsomos verziót is spagetti tésztával. Ez egy picit azonban már őszi és hazai, mert a kerti, szárított zöldfűszer van benne, sült hagymás alap és a szüret alkalmával bor. A szüreti lakomák a legjobb részei az ősznek, régen is nagy hagyománya volt és valójában akkor és most is ez motiválja a szőlőszedőket. Általában sokan vannak a szedők és segítők, mert a gazda az idővel zsonglőrködik, a dolgozó vendégek pedig élvezik a lehetőséget.
Amennyiben azt gondoljuk, hogy ez csak szórakozás és kötelesség, tévedünk. A szüret nagy hagyományú ünnepe az évnek. A mulatságokon, bálokon túl, a borász megkezdi az évet és egyben le is zárja azzal, hogy idén milyen szőlőtermésből tud gazdálkodni, bort készíteni. Kiderül, hogy mennyi bora lesz a következő évre, és milyen időjárást adott idén a Jóisten. Azonban, ami minden alkalommal azonos, hogy borivás a vége, ha jó a termés, ha kevésbé.
Érdemes mindehhez nagyon szapora ételt készíteni, amit többségében mindenki szeret, és bármilyen típusú köret megállja a helyét vele, amit szintén gyorsan el lehet készíteni. Én pároltam vajbabot, krumplit, majd egy kis barna vajon meg is sütöttem a társaság egy részének a főtt krumplit. A legédesebb paradicsomok pedig hagymával kerültek egy tányérba salátaként. Igyekszem mindig olyan ételt, süteményt vagy pogácsát előállítani a konyhában ezen alkalmakkor, amibe belekerül a bor vagy az akkor készülő must. Amennyiben nincs saját szőlőnk, borunk, érdemes elmenni akkor is egyszer egy szüretre, mert különleges hangulata nem hasonlítható össze egyik ünnepünkkel sem!
Bevásárló lista 5 személyre:
- 1 kg darált sertéshús
- 1 db tojás
- 2 ek tejföl
- 1 kis csokor petrezselyem
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek zsír
- 100 ml fehérbor
- 1 kk rozmaring
- 1 kk vaj
- 300 ml tejszín
- 1 kk őrölt kömény
- 1 kk őrölt bors
Elkészítés
- A húsgolyókhoz egy tálban összekeverem a húst a tojással, tejföllel, aprított petrezselyemmel, 1 gerezd zúzott fokhagymával, 2 kk sóval, és hagyom 10 percig állni. Egy nagy serpenyőben felhevítem a vajat. A húsmasszából apró kis gombócokat formázok, amit egyenesen a vajas serpenyőbe teszek.
- Pár percig sütöm az egyik oldalát, majd megfordítom őket, azaz kissé barnásra körbepirítom őket. Amennyiben elfogyna a vaj, adjunk hozzá egy kevés zsírt. Amikor mindegyik megpirult, kiszedem őket egy tányérra.
- Ugyanebben a serpenyőben megolvasztom a zsírt is, megdinsztelem rajta a kockákra vágott hagymát, majd hozzáadom a fűszereket. Amikor átkevertem, felöntöm a borral, sózom, és hagyom 1 percig, hogy elpárologjon és lefedve, közepes lángon 10 percig főzöm.
- Ezután felöntöm a tejszínnel, felforralom és visszateszem a húsgombócokat, 10 percig újfent főzöm és tálalok. Köretként sós vízben burgonyát főzök, vajbabot párolok, de nagyon finom tésztákkal, gnocchival, rösztivel, steak burgonyával és tarhonyával is.