Csinos és divatos étel, amit egyszerű elkészíteni otthon is. Amennyiben nincs újabb ötletünk, mit főzzünk a böjti időszakban, ez a rovat segít majd.
Gyors és könnyű elkészíteni egy házi, krémes rizottót, rásütni sajtot, lazacot vagy zöldséget, főként, ha nem egy „hadseregre” főzünk. Egészen más „tészta”, ha a hétvégén 8-10 ember üli körbe az asztal, arra tökéletes egy vega lasagne sok szafttal vagy egy halpaprikás nokedlival. Ennek ellenére ott vannak a hétköznapi ebédek és vacsorák, amit ha nem is tudunk minden nap színes fogásokkal ünnepelni, hetente egyszer kényeztessük magunkat valami ínyenc dologgal, amitől nem érezzük a hús hiányát sem és gyorsan elkészül. A rovat tartogat majd új szezonális, töltött, sült zöldségeket, vega töltött káposztát magyarosan, színes tésztákat és az indiai ízekbe is újra belekóstolhatunk. Szerintem kifejezetten izgalmas – húsevő létemre – a vegetáriánus konyha, mert hatalmas eszköztárunk van, amivel játszhatunk.
Krémes rizotto ( 2 főre):
100 g rizs (gömbölyű)
500 ml alaplé
500 ml víz (vagy ez is alaplé)
50 g vaj
50 g reszelt parmezán vagy padano sajt
1 dl fehérbor
1 db sonkahagyma
1 nagy marék friss spenót
lazac: 120 g /fő
50 g vaj
1 ek olívaolaj
3-4 őrlésnyi friss bors
2 csipet só
friss kapor, citromkarika (elhagyható)
Elkészítés:
A lazacszeleteket kiolvasztom, lemosom, papírtörlőn leitatom róla a nedvességet. Borssal meghintem és az olívaolajat a halszeletre öntöm, belemasszírozom óvatosan, majd félreteszem.
A rizottóhoz egyszerre csak két adagot szoktam készíteni, így érzem biztonságosnak és azonnal önthetem a tányérra.
Fontos: A rizottónak folynia kell, még akkor is, amikor tálalom, valamint úgy számoljunk, hogy amint a tányérra ér, még szív magába némi nedvességet.
Rizottó: A rizsszemeket egy forró fazékba öntöm, teflon vagy vastagfalú edény legyen. Amikor kicsit pirul már, hozzáöntöm az olajat, majd a kockázott hagymát. Kicsit átforgatom és felöntöm az első evőkanálnyi alaplé/víz keverékével. Természetesen akkor a legjobb, ha minél több alaplevet használunk hozzá, hiszen ízes. Ha elforrta magát közepes lángon, ekkor jöhet a következő kanál. Amikor megfőtt a rizs és elfőtte újra magát a lé, akkor jöhet hozzá a bor, ha az is elfőtt, akkor egy újabb kanál lé. Felforr és hozzáadom a vajat, valamint a reszelt sajtot és a darabolt friss spenót leveleket. Ekkor szoktam sózni, mert az alaplé és a sajt is ízes, csak ezután tudom megállapítani, mennyi só kell még bele.
A lazacnak menet közben egy újabb serpenyőt hevítettem, benne a vajjal. Erre rakom rá bőrös felével a lecsepegtetett lazacokat feldarabolva, tetszés szerint. Közepes lángon 6-8 percig sütöm a lazac bőrét, először nem mozgatva, viszont a vajjal locsolva a lazac tetejét. Nem mozdítom a halakat, csak miután ropogósra sült a bőre, ezután picit felfordítom, kb. 30 másodpercre és már tálalom is. Citrommal, kaporral, reszelt sajttal tálalom azonnal.
Ez az az étel, amire a vendég vár, nem pedig fordítva!