Pár perc alatt elkészül, a belseje csokikrémes marad, a tetején pedig a savanykás meggy éppen, hogy csak megpirul a sütőben. A dió és a mandula már csak ropog a tortán!
Mit is tudnánk a legegyszerűbben összedobni, mint egy brownie-t. Tudom, hogy rémisztő a „tökéletes brownie” gondolata: a közepe folyékony maradjon a külseje megsüljön. Azt kell mondanom, hogy rutinná válik a harmadik sütés után. Hoztam is a jó tanácsokat, hogy ha sütizős hétvégét tartanátok, legyen milyen receptet elővenni a tarsolyból.
Bevásárló lista:
200 g étcsoki (65%)
4 db tojás
100 g cukor
100 g liszt
150 g vaj
nagy csipet só
1 ek rum
tetejére: 150 g meggy, 100g dió, mandulapehely
Elkészítés
A vajat teszem először egy fazékba, rá a csoki felét. Készítettem már mikróban is, úgy tálban, 1 percre teszem be olvadni, de leginkább kis lábasban olvasztom folyamatos kevergetés mellett. Amikor megolvadt, kiveszem vagy leveszem a tűzről és akkor adom hozzá kockázva a csokoládét, majd türelmesen addig kevergetem, amíg el nem olvad benne teljesen. Ekkor jöhet a cukor, amit szintén olvadásig keverek, majd a liszt. A tojásokat leütöm egy tálba és egyesével adom hozzá. Minden tojást alaposan kikeverek, csak ezután jön a következő. A sütőt előmelegítem 160 fokra, alul-felül sütős üzemmódra.
Egy közepes méretű tepsibe öntöm a masszát vagy akár tortaformába. Úgy készülj, hogy kb. olyan magas marad a masszád, ahogy beleöntötted. Elsimítom a tetejét. A diót megpirítom egy serpenyőben, rászórom a brownie tetejére. A meggyeket szépen lecsepegtetem. Én fagyasztottat használok vagy befőttet, amit szűrőre öntök, majd egy tányérra, amibe törlőkendőt tettem, így száraz lesz. Ezzel kirakom még a süti tetejét, megszórom mandulapehellyel és mehet is be a sütőbe.
Folyamatosan figyelem.
Fontos: Az első 8 percben nem nyitom ki a sütő ajtaját, de utána figyelem. Amikor a szélénél kb. 5-10 cm-es rész megszilárdult – de ha mozgatom, akkor a belső része még folyékony – akkor jó. Miután kiveszem, még fő és szilárdul. Ne aggódj, nem lesz nyers, csak a tojásnak kell megszilárdulnia és a liszt íznek eltűnnie, aminek elegendő ennyi idő. Ha a szélét még túl folyékonynak ítéled, akkor hagyd bent, de figyelj, mert percenként sokat változik az állaga. Ezután vedd ki a sütőből, takard le és pihentesd legalább fél órát, ezután szeleteld.
Tipp: Ugyanezt a masszát szilikon muffinformákba is töltheted, akkor azonnal fogyasztható, mert a tányéron folyik szét a belseje.