Győr+ Konyha

Őszi kuglóf

Szarka Zsófi
2019.10.26. 09:43

Almás, tökös, magvas, aszaltgyümölcsös sütemény ez. Nálam ilyen egy tökéletes őszi kuglóf.

Bátran lehet étcsokoládéval dúsítani a gondolatot, mert ez csupán egy variáció, ami beindíthatja a fantáziát. Amitől azonban szaftos, édes és ízes a tésztája, az a sütőtökpüré és az alma. Én csupán egy kis mézet csurgattam a tésztába és minimális cukrot adtam hozzá, hogy felverjem a tojásokat. A körte a tetején pedig a bónusz. Kevés édességbe használom, talán az állaga miatt. Kissé kásás, nincs benne túl sok savanykásság, ezért inkább nyersen fogyasztom. Viszont, ha egy fahéjas kalács pihen alatta, akkor egészen másként tekintünk rá.

Bevásárló lista:

  • 1 db hámozott reszelt alma
  • 2 szelet sült tökszelet (4 ek tökpüré)
  • 4 db tojás
  • 8 ek tönkölyliszt
  • 1 ek zabliszt
  • 1 cs sütőpor
  • 3 ek olívaolaj
  • 5-6 szem tört dió
  • csipet só
  • 1 ek tökmag (hántolt)
  • 1 ek aszalt áfonya
  • 2 ek méz
  • 1 kk fahéj
  • 1 cs vaníliás cukor
  • Tetejére: 1 db körte

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztom, az egy csomag vaníliáscukrot kétfelé osztom és a fehérjéhez, sárgájához adva felverem őket 3-4 perc alatt egy kézi mixerrel. A sárgájához adom a sütőport, hideg tökpürét, reszelt almát, diót, áfonyát, tökmagot és a mézet. Hozzákeverek 2 ek fehérjét, ezt bátran durván is megtehetjük. Ehhez hozzászitálom a lisztet, zablisztet. Mikor simára kevertem, óvatosan hozzáadom, nagy mozdulatokkal a tojásfehérjét. A sütőt előmelegítem 120 fokra.

Egy kuglófformát kivajazok, kiolajozok, kilisztezek és beletöltöm a masszát. A tetejét kirakom a felszeletelt körtével. Előmelegített sütőben 120 fokon 15percig, majd 175 fokon még 50 percig sütöm.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |