A tepsis-gyors ételek sora gyarapodott a héten, hogy egyszerűen valami házi finomságot készítsünk akár vacsorára, akár elvitelre.
Első látásra talán a muszakához hasonlít ez a recept, amit a görög konyhából ismerünk. De valóban ismerünk? Sok írás és recept teszi ezt az elméletet bizonytalanná, hiszen konkrét muszaka receptet idegen nyelven nem nagyon találunk. A közös bennük csupán az, hogy zöldségeket rétegeznek, amiben többségben van szósz, zöldség és sajt. Az azonban, hogy milyen zöldség, milyen szósz, teljesen ránk bízzák. Mindenesetre nálunk egészen elterjed a besameles, rétegezett padlizsán rakottas. Ez a recept jóval egyszerűbb és kímélőbb, hiszen nem kell sem rétegezni, sem túl sok zsíros sajtot, lisztes besamelt enni.
Bevásárló lista (4 főre):
- 2 db padlizsán (nagy)
- 5 ek olívaolaj
- 1 kk majoránna
- 1 kk őrölt bors
- 1 ek só
- 500 g csirkemellfilé
- 1 ek őrölt pirospaprika
- 1 nagy fej lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 300 ml tejföl
- 1 db tojás
- 100 g reszelt sajt
- Köret: 3 db szívsaláta, 500 g édesburgonya
Elkészítés
A padlizsánt megmosom, felkockázom, majd alaposan besózom. Egy óra elteltével, kifacsarom belőle a levet, így a kesernyés íze is távozott. Egy nagyobb serpenyőbe olajat hevítek és rádobom a kicsavart padlizsánkockákat. Közepesnél kicsit magasabb lángon, lefedve megsütöm 15 perc alatt. El kell veszíteni a nedvességét, kicsit megsülnie az oldalainak és kásás-ragacsossá válnia. Ekkor lesz finom íze. Szükséges ehhez a kellő mennyiségű olaj, így bátran adjuk hozzá.
A padlizsán, ha elkészült, kiborítom egy tálba, majd ebben az enyhén olajos serpenyőben megdinsztelem a kockákra vágott hagymát. A csirkemellet egy késes robotgépben ledarálom, ha ez nincs, akkor apró kockákra vágom. Megpirítom a dinsztelt hagymán ezt is pici sóval, borssal, hozzáadom a végén a zúzott fokhagymát és az összes fűszert.