Aki imádja a kávét és a csokoládét, annak a kedvenc édessége lehet ez a sütemény, hiszen elkészítettem a népszerű bonbon: Pocket Coffee-t sütemény formájában.
Nagyon sokat gondolkodtam a recepten, a krémen és azon, hogyan lehet ezt minél ügyesebben elkészíteni. Büszkén jelenthetem, hogy éppen olyanra sikerült, amilyenre szerettem volna. Egy dologra azonban ügyelni kell, ebből a süteményszeletből ugyan olyan koffeindózist kapunk, mint magából a híres csokiból, ezért este óvatosan adagoljuk, ha aludni szeretnénk és érzékenyek vagyunk rá. Mindenképpen felbukkan majd nálunk az ünnepi asztalon, hiszen sokan szeretjük és egyszerű az elkészítése, és nagyon mutatós.
Advent harmadik vasárnapja:
Fésüs Éva: Karácsonykor
Karácsonykor
mindenki varázsol,
meglepetés
bújik ki a zsákból.
Szekrényeknek
titkos rejtekéből,
édesapám
legmélyebb zsebéből.
Karácsonyra
kalácsot is sütnek,
nincsen ennél
izgalmasabb ünnep!
Ajándékot én is
készítettem,
amíg készült
majdnem tündér lettem!
Bevásárló lista:
- 200 g 45%-os étcsokoládé
- 60 g kristálycukor
- 1 kk darált kávé
- 2 kk Holland kakaópor
- nagy csipet só
- 200 ml presszó kávé
- 2 kk zselatinpor
Tésztalap:
- 4 db tojás (L)
- 3 ek finomliszt
- 1 ek Holland kakaópor
- 4 ek kristálycukor
- 3 ek víz
- mk sütőpor
Elkészítés
Az elkészítésnél mindegy, hogy melyik fázisnál kezdem, hiszen a krém és a tészta is gyorsan készül, de teljesen ki kell hűteni mindent, mielőtt összeraknánk őket.
A piskótához felverem a tojások fehérjét, amikor már fehéredik, adagolom hozzá a kristálycukrot és kemény habbá verem. Egyesével hozzáadom a tojások sárgáját is és alacsonyabb fokozaton mixelem tovább. Spatulára váltok és a vizet szintén kanalanként hozzákeverem. Egy másik tálba szitálom a lisztet, kakaóport és a sütőport.
Spatulával óvatosan hozzáforgatom a tojásos egyveleghez. A sütőt előmelegítem 120 fokra és sütőpapírral kibélelt tortaformába téve a masszát, 10 percen keresztül sütöm, majd újabb 20 percig, de már 170 fokon. Kiveszem, kihűtöm teljesen és kettévágom. A krémhez egy tálba töröm a csokoládé, cukrot, őrölt kávét, kakaóport, csipet sót. Főzök egy nagy adag presszó kávét (én kotyogósban főztem). A forró kávét ráöntöm a hozzávalókra és alaposan elkeverem, amíg sima nem lesz a csokikrém. A zselatint egy kisebb csészében elkeverem 1 ek vízzel, hozzáadok a forró csokiszószból, hogy kiegyenlítsem a hőt, és hozzáöntöm az egészet a nagy adag csokikrémhez.
Folytonosan keverem, hogy ne csomósodjon meg. 4-5 órára hűtőbe teszem, hogy szép állagot kapjon. Megkenem vele a torta közepét vastagon, ráteszem a tetejét, azt is megkenem, és éjszakára a hűtőbe teszem. Másnap levágom a széleit, ha a kockaforma tetszik. Étcsokoládét olvasztok 2 ek tejjel és hullámokban ráöntöm a torta tetejére. Ez lesz ropogós majd rajta.
Tipp: Ebben az időjárásban elegendő 2 órákat pihentetni a krémet, tésztát és a kész süteményt, hogy dolgozni tudjunk vele, de másnap lesz igazán finom!