A könnyű nyári ételek után az ősz beköszöntével Nagy Eszter creative chef kalóriadús főételt ajánl. Ezzel a pörkölttel könnyen elbűvölhetjük családunkat és vendégeinket, az alábbi körettel pedig még izgalmasabb és tartalmasabb!
Marhapofapörkölt kapros túrófánkkal
Hozzávalók a pörkölthöz:
1,5 kg marhapofa
1 kg lila hagyma
300 g tv paprika
200 g paradicsom
30 g fokhagyma
20 g pirospaprika
10 g őrölt kömény
300 ml száraz vörösbor
só
frissen őrölt bors
Hozzávalók a túrófánkhoz:
250 g túró
300 g liszt
2 db tojás
25 g élesztő
50 ml tej
só
20 g cukor
30 g kapor
A paprikát 200 fokos, előmelegített sütőbe tesszük, amíg a héja kissé meg nem feketedik, majd miután kihűlt, a héját óvatosan ledörzsöljük. A paradicsomokat blansírozzuk és héjukat lehúzzuk.
A húst négy centiméteres kockákra vágjuk és forró zsíron vagy olajon lepirítjuk. Utána hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és azt is megdinszteljük, majd rászórjuk a fűszereket, a kockázott paradicsom- és paprikahúst, a zúzott fokhagymát és körülbelül egy perc után felöntjük a vörösborral. Miután a bor felforrt, a pörköltalapot takarékra tesszük és lefedve főzzük.
A pörköltet 5-6 órán át főzzük, miközben az elfőtt folyadékot folyamatosan (víz hozzáadásával) pótoljuk. Három óra főzés után, folyamatos kóstolgatás mellett kezdjük el fokozatosan sózni az ételt. A pörkölt akkor van kész, amikor a hagymák péppé főttek és a hús is egy kanál segítségével könnyedén szétomlik.
A fánk hozzávalóit egyszerűen összekeverjük és minimum fél órát állni hagyjuk, majd kanál segítségével egyenesen a forró olajba szaggatjuk, majd nagyjából 4-5 percig sütjük.
TIPP:
A kanalat a szaggatás előtt mindig mártsuk a forró olajba, így nem fog ráragadni és szebb lesz a formája is.