A bundában sajt van, belül friss spárga, amit krémes kéksajtos szószba mártogatunk. Szerintem az egyik legjobb dolog, ami történhet ezzel a kis zöld növénnyel.
Minden évben eljön a szezonja, minden évben újabb és újabb kísérleteket teszek vele, hiszen nem a kedvenc zöldségeim egyike, de éppen csak addig, amíg nem találok hozzá egy jó elkészítési módot. Amiért szeretem, az a vitamintartalma és külleme. Csinos, gusztusos, kecses és rengetegféleképpen variálható. Amit nem szeretek, ha pont ezek tűnnek el belőle. Gondolok arra, ha sütőben sütjük vagy szétfőzzük. Minden spárgás ételünket egy rövid blansírozással kezdem, ami csupán annyit jelent, hogy 5 percig citromos-sós vízben főzöm, és jeges vízbe szedem ki. Leállítja gyorsan a főzést, megmarad a színe, a vitaminjai és finom ízt kap, ezután történhet vele bármi. Ebben az esetben a bármi a ropogós sajtos bundát jelenti, amiben megsütöttem 3 perc alatt. A mártogatósokat pedig mindenki imádja, főleg, ha ilyen egyszerű és finom is.
Bevásárló lista (4 főre):
- 500 g spárga
- 1 db citrom
- 1 kk só
Bunda:
- 1 db tojás
- 1,5 dl tej
- 1 kk mustár
- 1 ek reszelt padano sajt (vagy kemény, érlelt sajt)
- fél kk őrölt bors
Mártogatós:
- 1 ek kéksajt (rokfort, niva)
- 100 ml tejföl
- csipet só
Elkészítés:
Blansírozás: a spárgát előfőzöm pár percre. Hideg vízbe beleteszem a fél citromot, picit kifacsarva a levét. Jöhet bele az 1 kk só és még finomabb, ha 1 kk cukrot, pár szem egész borsot is adok hozzá, de ezt néha elhagyom. Megvárom, amíg felforr, és a megtisztított spárgákat ekkor beledobom. A forrásban lévő vízben 5 percig hagyom a spárgákat, közben pedig jeges vízzel teli tálat készítek oda. Egyenesen abba szedem ki a spárgákat, hogy ne főjön tovább és gyönyörű zöld színe maradjon.
Zárójelben: Felhasználás előtt a spárgákat óvatosan meghajlítom, és ahol törik, onnantól kezdve fás a vastagabb része. Az alsó, fás részét félreteszem a húslevesbe vagy krémlevesbe (de azt is majd át kell szűrni a fás részek miatt), mert nem jó megenni, kemény.