Szarka Zsófi konyhája

Sajtsaláta

Fotó: Győr+
Szarka Zsófi konyhája
2019.11.22. 20:38

Füstölt sajtból, krémesen, ízesen egyszerű vacsorát készíteni. Mindenkinek kedvére való, hiszen pirítósra és bármilyen zöldségre is kenhető.

Rengeteg zöldségünk van még mindig a palettán, hiába közeledik a november vége. Egy kicsit mostohagyermeke a zöldségespultnak a fekete retek. Kemény, fekete gumók pár száz forintért, ami még néhol csípős illóolajokat is tartalmaz. Pedig elkészíthető gusztusos formában is!
Ízében rendkívül jól illeszkedik a pástétomokhoz, sajtokhoz és a kolbászhoz.

Három féleképpen szoktam a tányérra tenni: lereszelve, vékony félszeletekben és julienne-re vágva. Egy kis citromlével és sóval hintem meg.

A sajtsaláta köré azonban igazi terülj-terülj asztalkát, azaz minden olyan apró finomságot fel lehet sorakoztatni, ami már foglalja a helyet a hűtőben. Körbeülve az asztalt, ropogtatva hozzá zöldségeket, gyümölcsöket és magvas rozskenyereket, az gondolom ez az étel az, amit meg lehet szerettetni a családdal.

A fekete retek: antibakteriális hatása van, májvédő és a reflux, azaz a gyomor savasodását is kordában tartja.

Bevásárló lista:

  • 100 g füstölt sajt
  • 250 g ricotta (vagy túró)
  • 2 kk só
  • 2 szál újhagyma
  • kis gerezd fokhagyma
  • 3 db főtt tojás
  • 2 ek tejföl
  • 1 kk friss bors
  • 1 kk mustár

Elkészítés:

A tojást felteszem főni 1 kk sóval, mert akkor könnyebben lejön majd a héja pucolásnál. A sajtot egy tálba reszelem, felkarikázom az újhagymát, reszelem a fokhagymát. A tojást még melegen megpucolom, felkockázom, majd hozzáadom a sajthoz és villával összetöröm őket. Hozzáadom a ricottát, a fűszereket, tejfölt és alaposan összekeverem. Hűtőben 15 percig pihentetem, de másnapra érnek igazán össze az ízek.

Tipp: Pár szelet savanykás almát is rejtettem a tálra, amivel szintén mennyei a sajtos krém.

Kapcsolódó témák: #Győr+ Konyha | #Győr+ TV |