Győr+ Konyha

Sült zöldségkrém – vegán

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2020.07.19. 08:45

Sem szaktudás, sem idő, sem vastag pénztárca nem kell ehhez a kencéhez, csak sok zöldség és egy sütő. Tiszta étel, tiszta ízbomba.

Van, amikor azt érezzük, hogy a zöldségekkel kicsit megtisztítjuk a szervezetünket. Nem is véletlenül, hiszen nagy víztartalma van és több benne a vitamin is. Ezzel a recepttel azonban inkább finom ízeket varázsolunk, nem pedig nagymértékű tisztulásban veszünk részt. Itt a zöldségek szép ropogósra, olívaolajban sülnek önmagukban, és sóval, borssal fenséges kence készül belőlük.

Sajnos a víztartalmuk és a vitaminok nagy része távozik így a közel 200 fokon, de az étel egyszerű és változatos. Kenhető pirítósra, kiváló mártogatósnak friss zöldségekhez, sült krumplihoz, de még a tésztára is tehetjük szósz gyanánt. Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni és akár ledunsztolni 2-3 üveggel.

Bevásárló lista:

  • 3 db paradicsom
  • 1 db cukkini
  • 1 marék gomba
  • 1 közepes édesburgonya
  • 3 gerezd fokhagyma (héjában)
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 marék olajos mag (mogyoró, dió, mandula)
  • 1 nagy kápia, piros paprika
  • 5 ek olívaolaj
  • 1 kk só
  • frissen őrölt bors

Elkészítés

A zöldségeket egyforma nagyságra vágom, hogy egyszerre süljenek meg. Egy tálba teszem őket és olajban, sóban, frissen őrölt borsban átforgatom alaposan, hogy mindenhol érje a zöldségeket. Ezután szépen a tepsibe rakom őket, hogy ne legyenek egymáson, mert akkor főni kezdenek.

A sütőt előmelegítem 200 fokra és 20 percig sütöm a zöldségeket. Ezután egy turmixgépbe teszem, hozzáöntök 1 dl vizet, picit sózom, a bátrabbak chilivel vagy friss fokhagymával is ízesíthetik. Krémesre turmixolom és már készen is vagyok.

A magvak a krémességét adják a kencének, a zöldségek sült része pedig a fenséges ízét.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |