Sütőtök szezon

Sütőtökös-kapros főzelék

Győr+
2020.10.02. 08:34

Vegetáriánusok, húsevők és vegánok is jóllaknak ezzel a fogással, hiszen bármilyen feltéttel tálalható ez az isteni zöldség-főzelék.

Hihetetlenül ízes, krémes és tökéletes párosításokra lelünk benne. Édes sütőtök alap, hagymás-kapros fűszerezés és benne burgonyakockák és zöldborsók lapulnak. Sült tofuval, vegán kolbásszal, naan kenyérrel vagy sült hússal is isteni. Készítettem egy hatalmas adaggal, mert tudtam, hogy több napra kell főznöm, és ha tejtermék volna benne, már nem biztos, hogy elállna. A zöldségek viszont tovább frissek maradnak a hűtőben és sült hússal, főtt tojással teljes értékű főétel a húsevő családoknak is. Nem szükséges bele sem liszt, sem tejföl, mert a sűrűségét a sütőtökpüré adja, ezért bármilyen zöldséget belekockázhatunk ebbe az alapba, amit csak szeretnénk, vagy ami otthon van.

Bevásárlólista:
200 g hámozott sütőtök
300 ml víz
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
csipet őrölt bors
2 nagy burgonya
100 g zöldborsó
1 kk só
1 kk kapor

Elkészítés:
A hagymát megdinsztelem 2 ek olívaolajon, majd hozzáadom a kockázott sütőtököt, a kaprot, borsot és a sót. Felöntöm 1,5 dl vízzel és fedő alatt 15 percig főzöm Mikor vajpuha a tök, botmixerrel összeturmixolom krémesre. Aki teheti, egy evőkanálnyi vajat adjon hozzá, ettől még selymesebb az étel.
Felöntöm még 150 ml vízzel és hozzáadom a kockázott burgonyát, fedő alatt újabb 20 percig főzöm, alacsony lángon. Ezután hozzáadom a zöldborsót is, aminek 5 perc szükséges és tálalhatunk. Bátran lehet lazítani egy kis tejszínnel, tejföllel vagy növényi tejszínnel, de én ezt csupán másnap szoktam és nem az egész adaghoz, a változatosság kedvéért.


Tálaláshoz tökéletes egy 6 perces, krémes tojás, sült kolbász, sült hús a vasárnapi ebédről vagy csupán egy szelet rozskenyér, amivel máris megvan a tartalmas és tápláló ebéd.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |