Több napon keresztül finom és puha kelt pogácsa. Elkészíthető nagy adagban, hiszen nem keményedik meg és gyorsan összeállítható a tésztája.
Egészen más a helyzet főzés terén, ha nem csupán kedvtelésből tesszük ezt, hiszen ha nem rendelünk házhoz, sokunknak valóban az az egyetlen meleg étel forrásunk minden nap, amit mi készítünk. Tervezni kell a heti menüt, hiszen a felszerelt kamráinkból, hűtőinkből okosan kell gazdálkodnunk. Szavatossági sorrendben igyekszem én is az élelmiszert felhasználni, de sorjában fogyasztani kell a lisztet és a krumplit is. A kovász már növekszik, hiszen az élesztők gyorsan elfogytak a boltokból, pedig ez is azon termékek közé tartozik, ami nem sokáig bírja épségben a hűtőben, ezért igyekszem feldolgozni.
Bevásárló lista:
500 g főtt, tört burgonya
50 g rozsliszt
200 g fehér búzaliszt
250 g túró
250 g zsír
1 ek só
1 kk őrölt bors
1 gerezd fokhagyma
25g friss élesztő
100 ml tej
1 db tojás + 1 db a lekenéshez
A burgonyát héjában, 1 ek sóval puhára főzöm, meghámozom és kihűtöm. Az élesztőt felfuttatom a cukros, langyos tejben. Egy nagy tálba szitálom a fehér, finom lisztet, elmorzsolom a vajjal, majd a főtt, kihűlt krumplival és a túróval. Ezután mélyedést készítek és hozzáadom az élesztőt és a tojást. Először átgyúrom alaposan, csak ezután nézem meg, hogy szükséges e hozzá folyadék, mert a krumpli miatt szaftos lesz a tésztánk. Ízesítem a borssal, reszelt fokhagymával vagy medvehagymával. Letakarva a hűtőben kelesztem egész éjjel. Másnap délelőtt előveszem, kisodrom egy nyújtófával, berácsozom a tetejét és nagyobb méretűekre és apróbbakra is szaggatok tepsinként. A tepsiben kelesztem még 20 percig, majd felvert tojással lekenem, sajttal megszórom és pirosra sütöm 30 perc alatt.
Tipp: a nagyobb méretűek 3-4 napig puhák maradnak. Az apróbbakból pedig eltettem egy adagot a fagyasztóba is. Egy tálcára raktam kiszaggatva őket, így tettem a fagyasztóba, majd 1 óra után egyesével leszedve raktam egy zacskóba és tettem be a fagyasztóba.