Nagy Eszter creative chef őszi finomságot ajánl a hűvösebb napokhoz. Ez a telt ízeket hordozó tészta akár ebédre, akár vacsorára a családnak vagy vendégvárónak tálalva, kiváló választás. A recept könnyen, gyorsan elkészíthető, és nagyon ízletes.
A gorgonzola olasz belsőpenészes sajt már a IX. századtól ismert desszertsajt, de az olasz konyha számos főételhez is használja, érett változata pikáns ízt kölcsönöz a fogásoknak. Egészségünk megőrzéséhez napi 3-5 dió bele ajánlott, így fogásunk minden szempontból tökéletesnek mondható.
Gorgonzolás tagliatelle pirított dióval, érlelt sonkával
40 dkg tagliatelle (szárazon)
30 dkg gorgonzola sajt
15 dkg frissen pucolt dió
12 dkg erdei sonka
4 dl habtejszín
só, bors
1 dkg fokhagyma
A fokhagymát apróra vágjuk, kissé lepirítjuk, majd felöntjük a habtejszínnel és alaposan összeforraljuk. Amikor a tejszín felforrt, belecsipkedjük a sajtot, és az egészet homogén krémmé főzzük. A mártást frissen őrölt borssal tesszük még pikánsabbá, majd a kifőtt tésztát körülbelül 1 dl sós főzőlé kíséretében beletesszük.
Az egészet hirtelen összeforgatjuk, majd száraz serpenyőben pirított dióval és hajszálvékonyra szelt sonkával díszítjük.
Tipp: Aki szeretné még pikánsabbá tenni ezt az ételt, friss petrezselyemmel és chilivel is megszórhatja. A díszítéshez használhatunk még fekete magozott olajbogyót, amit apróra vágunk és 100 fokos sütőben kb 3 órát szárítjuk. Fényes fekete dekorelemet kapunk, amit az ételre szórva használhatunk.