Újabb vegetariánus menü, ami minden zöldséget elbír, belül krémes, kívül ropogós és nagyon ízes.
Minden egybesült ételnek kell egy jó alap, amitől a textúrája tartalmasabb és ezért szeletelhető is lesz. Egy zöldségfasírtnak, ha zsírban sütjük, lehet egy kevésbé pépes, krémes alapja is, mint a cukkini, a sárgarépa vagy a zeller. Olajban könnyebben összesül minden, de ha sütőben készítjük, akkor csak levet ereszt és megfő. Ilyen alapok a diétás süteményeknek, lepényeknek és akár a fasírtba is kiváló pl. a csicseriborsó, krumpli vagy a bab. A kásássága az, ami segít nekünk ebben az esetben és amit bármivel kombinálhatunk is: gomba, paprika, kukorica, de a legfontosabbat ne felejtsük ki, ami összetartja: a tojást. Laktató egytálétel is lehet salátával vagy bármilyen gabonafélével, esetleg egy szendvicsben. Én vajbabos rizzsel tálaltam.
Bevásárló lista:
- 2 konzerv vörös bab
- 1 konzerv kukorica
- 3 szál sárgarépa
- 1 db karalábé
- egy kisebb gumó zeller
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db tojás
- 50 g reszelt sajt
- 2 kk só
- fél kk őrölt bors
- 200 ml tejszín (30-33%)
- 2 kk őrölt pirospaprika
- 1 ek zabpehely vagy zabliszt
- 3 ek olívaolaj
Elkészítés
Lereszelem a répát, karalábét, zellert. Három ek olívaolajon megdinsztelem a hagymát, hozzáadom a lereszelt zöldségeket és magas lángon 3-4 percig pirítom. A végén hozzáadom a lereszelt fokhagymát és az összes fűszert. Félreteszem hűlni.
Egy nagy tálba beleöntöm a babot, amit leszűrök, átöblítek, hogy ne legyen konzerv íze. Krumplinyomóval vagy villával közepesen pépesre töröm, hogy azért kicsit darabos is maradjon. Ehhez keverem a sajtot, a tojásokat, a langyos dinsztelt zöldséget. Felöntöm a tejszínnel, megszórom a liszttel.
Egy közepes méretű tepsit kiolajozok és beletöltöm, szépen elsimítva a zöldségkrémet. Előmelegített, 190 fokos sütőben 60 percig sütöm.
Minél jobban kihűlt, annál jobban lehet szeletelni, de még melegen egy lapáttal bátran kivehetünk belőle.