Győr+ Konyha

Töltött csirke

Szarka Zsófia
2020.02.13. 21:19

Egy kissé más töltelék, sok szaft és sokkal kíméletesebb fogás a megszokott töltött csirkénél. Hagymás bulgurral, mézes céklával bármelyik napon megállja a helyét.

A csirkemell az alakreform egyik kiemelt pontja. Minden napszakban ehetnénk belőle tíz dekát és bárhogy ízesíthetjük. De hogy? A ’bárhogy táska’ lassan kiürül és nincs ötletünk már arra, hogy miként variáljuk ugyanezeket az egészséges alapanyagokat. Ez itt egy újabb tipp, ami nagy adagban is elkészíthető, új ízeket hoz, és nem csak a diétázók kedvence lesz majd az asztalnál.

Tipp: Érdemes a csirkét előtte pár órával elkészíteni, majd állni hagyni, csak ezután sütni, hogy átjárja a sok szaft.

Bevásárló lista:

  • 1 kg csirkemell filé
  • 200 ml sűrű paradicsom konzerv
  • 250 ml tejszín (30%)
  • 4 kk só
  • 2 kk szárított bazsalikom
  • 1 csomag friss spenót
  • 250 g túró
  • 2 db tojás
  • 3 gerezd fokhagyma

Köret: bulgur, cékla

Elkészítés:

A csirkemelleket egészben vásárolom meg, majd elvágom őket két, maximum három részre. A ducibb részeket tudom megtölteni, de egyikből sem folyik ki majd a töltelék, így bátran két különálló szelet közé is tehetünk majd túrót.

Amikor az erszényeket elkészítettem, besózom alaposan a csirke minden részét és elkészítem a tölteléket. A túrót összekeverem a tojásokkal, reszelt fokhagymával, sóval, kevés borssal, esetleg zöldfűszerrel. Beletöltöm a csirkékbe.

Egy magasfalú tepsibe öntöm a tejszínt, paradicsompürét, 1 kk sót, a bazsalikomot, esetleg még fokhagymát és ebbe helyezem bele a töltött csirkéket. Hagyom 1 órát pácolódni, esetleg egy éjszakát is bátran.

Előmelegített sütőben, letakarva, 180 fokon 30 percig sütöm, majd fedés nélkül további 20 percet. Amikor kivettem a sütőből, csak akkor keverem hozzá a friss spenót leveleket.

A bulgurhoz hagymát dinsztelek olajon és dupla annyi vízben megfőzöm a bulgurt vele. A céklákat pedig hideg vízben 1 óra alatt mézzel, citrommal és sóval főzöm puhára.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |