Egy újabb szuper élelmiszer, tele tápanyagokkal, ami pozitív hatással van az egészségünkre. Aki kevésbé szereti, próbálja ki ezt a receptet!
Nem is olyan régen tudtam meg, hogy a kelkáposzta egyszer csak olyan népszerű étellé vált, hogy már pólókon, táskákon és kulcstartókon hordták a rajzolt képét. Egészen pontosan, 2012- ben jelent meg egy cikk a Bon Apéttit magazinban a kelkáposztáról, amit a kelkáposzta évének nevezett. Ezután olyannyira közkedveltté vált, hogy fogyasztása is számottevően megnőtt Európában.
Ezt csak fokozta, hogy nem sokkal ezután, az év ételének a ropogós kelsalátát választották. Salátákba, levesekbe, köretként használják, megpárolva erősödik a hatása és a koleszterin csökkentésére igen gyors és jó hatással van. Vigyázni kell azonban a nyers formájával, mert, ha így eszegetjük nagy mennyiségben, felborítja az emésztőrendszerünket, ezért minden esetben igyekezzünk egy kis hőkezeléssel finomítani rajta.
Bevásárló lista:
- 1 kisebb fej kelkáposzta
- 100 g bulgur
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db tojás
- 500 g darált hús
- fél kk őrölt kömény
- fél kk őrölt bors
- 1 kk őrölt pirospapika
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 3 kk só
Tetejére:
- 150 ml tejszín
- 150 ml tej
- 1 kis csokor kapor
Elkészítés
- A bulgurt sós vízben puhára főzöm és kihűtöm.
- A darált húst lepirítom 1 ek zsiradékon, hozzáadom a kockázott hagymát, tovább pirítom. Az összes fűszert, a 2 kk sót hozzáadom, félreteszem, kihűtöm.
- Egy kisebb fazékban vizet forralok 1 kk sóval, amikor felforrt, ebbe teszem bele a leveleire szedett kelkáposztát. 3 percig, lefedve főzöm őket, majd kiszedem, kihűtöm.
- A kihűlt töltelékhez hozzákeverek egy tojást és beletöltöm a kellevelekbe. Szorosan feltekerem és azonnal a kiolajozott tepsibe sorakoztatom őket. Összekeverem a tejszínt, a tejet, aprított kaprot és egy citrom levét, majd ráöntöm. Előmelegített sütőben 190 fokon 35 percig sütöm.