Töltött kellevél

Szarka Zsófi
2019.10.19. 11:58

Egy újabb szuper élelmiszer, tele tápanyagokkal, ami pozitív hatással van az egészségünkre. Aki kevésbé szereti, próbálja ki ezt a receptet!

Nem is olyan régen tudtam meg, hogy a kelkáposzta egyszer csak olyan népszerű étellé vált, hogy már pólókon, táskákon és kulcstartókon hordták a rajzolt képét. Egészen pontosan, 2012- ben jelent meg egy cikk a Bon Apéttit magazinban a kelkáposztáról, amit a kelkáposzta évének nevezett. Ezután olyannyira közkedveltté vált, hogy fogyasztása is számottevően megnőtt Európában.

Ezt csak fokozta, hogy nem sokkal ezután, az év ételének a ropogós kelsalátát választották. Salátákba, levesekbe, köretként használják, megpárolva erősödik a hatása és a koleszterin csökkentésére igen gyors és jó hatással van. Vigyázni kell azonban a nyers formájával, mert, ha így eszegetjük nagy mennyiségben, felborítja az emésztőrendszerünket, ezért minden esetben igyekezzünk egy kis hőkezeléssel finomítani rajta.

Bevásárló lista:

  • 1 kisebb fej kelkáposzta
  • 100 g bulgur
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db tojás
  • 500 g darált hús
  • fél kk őrölt kömény
  • fél kk őrölt bors
  • 1 kk őrölt pirospapika
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 3 kk só

Tetejére:

  • 150 ml tejszín
  • 150 ml tej
  • 1 kis csokor kapor

Elkészítés

  1. A bulgurt sós vízben puhára főzöm és kihűtöm.
  2. A darált húst lepirítom 1 ek zsiradékon, hozzáadom a kockázott hagymát, tovább pirítom. Az összes fűszert, a 2 kk sót hozzáadom, félreteszem, kihűtöm.
  3. Egy kisebb fazékban vizet forralok 1 kk sóval, amikor felforrt, ebbe teszem bele a leveleire szedett kelkáposztát. 3 percig, lefedve főzöm őket, majd kiszedem, kihűtöm.
  4. A kihűlt töltelékhez hozzákeverek egy tojást és beletöltöm a kellevelekbe. Szorosan feltekerem és azonnal a kiolajozott tepsibe sorakoztatom őket. Összekeverem a tejszínt, a tejet, aprított kaprot és egy citrom levét, majd ráöntöm. Előmelegített sütőben 190 fokon 35 percig sütöm.
Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |