Győr+ Konyha

Újévi bárányborda

Szarka Zsófi
2020.01.18. 12:52

Egy nyalóka készülhet cukorból és bárányból is. A lényege azonban, hogy a hosszú pálcikán valami finom ínyencség legyen, amit szívesen falatozunk, ízlelgetünk.

Valójában ez a bárány oldalas és borda egyben. Nem az a típusú, amit az egész világon ismerünk és a gerinccsontjai láthatóak rajta, valamint egy kis hús, mert azt már a vágásnál úgy kell kérni, hogy a gerinckarajt szeretnénk egyben. Ekkor a bárány gerincét hasítják ketté, amin rajta marad a karaj része. Ebből tudunk szép szeleteket vágni. Erre a variációra is érkezem majd recepttel, ami sokkal kevesebb törődést és sütést igényel majd, mint ez a recept, de mondhatom: kifizetődő mindkettő!

A bárány borda/oldalas csupa hosszú csontból áll, körülötte hús és zsírszövetek, amiből szép omlós cupákok alakulnak ki majd sütés közben. Hosszú ideig pihen a sütőben, alacsony hőfokon, de a végén leomlanak a csontról a hús darabok és ropogós, ízes kérget kap.

Bevásárló lista:

  • 2 sor bárány oldalas/borda rész
  • 3 ek só
  • Pác (késes robotgépben):
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 ek őrölt pirospaprika
  • 1 ek barna cukor
  • 2 ek reszelt friss gyömbér
  • 1 narancs leve és reszelt héja
  • Sütőedénybe: 2 dl bor, 1 dl víz
  • A végén: 1 ek méz

Elkészítés:

A bárányt alaposan megmosom, leitatom egy törlőkendővel, majd kikészítem a sómennyiséget egy pohárba és alaposan besózom a bárány minden porcikáját.

A pácot egy késes robotgépben készítem el, mindent nagyobb kockára vágok, a fűszereket is hozzáadva és pasztává mixelem. Egy kenőecsettel bekenem vele az egész bárányt.

Nagy méretű tepsiben férnek csak el, így abba öntöm a bort, vizet, majd a bárányhúst. Alufóliával lefedem és 140 fokon 5 órán át sütöm.

Ezután kiveszem a sütőből, a sütőt 250 fokra felhevítem. Az alufóliát leveszem a húsról, lecsorgatom a mézzel. Rásütöm ezt 15 perc alatt, akár sötétbarnára bátran, ropogós lesz a méz rajta.

Húsvágó ollóval gyönyörűen lehet szeletelni a csontok között vagy egy kisebb éles késsel.

Tipp 1: Ne szeleteljük fel első tálalásnál az összes húst, mert később egy kis olajon, serpenyőben tudjuk felmelegíteni, de jobb, ha egyben marad, hogy ne essen le a csontról a hús.

Tipp 2: A megmaradt rengeteg sült csontból mennyei báránylevest vagy alaplevet lehet készíteni, amit 3-4 órán át zöldségekkel főzünk.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |