Vegán ebéd- Zöldségragu tökéletes naan kenyérrel

Szarka Zsófi
2020.04.25. 16:49

Egyre népszerűbbek a vegán ebédek és gyakran eszem én is, mert annyira könnyed és vitaminban gazdag. Egy dologra kell figyelnünk, jó fűszereket használjuk, hogy minél változatosabban étkezzünk.

Sokunknak a „tiszta” szó jellemzi a vegán étrendet, amivel akkor értek egyet, ha a zöldség megfelelő helyről származik, kezeletlen. Ilyen formában egy házi tyúk, házi tej, ugyanilyen tápláló ebéd lehet. Ennek ellenére jó kísérletezni a zöldségek sokszínűségével, és gyakorta pénztárcakímélő isteni fogás kerekedik belőle. Egy-két trükköt, praktikát kell elsajátítanunk és máris gazdag keleti, ázsiai vagy déli ízeket érezhetünk egy hétköznapi ebéd során.

Tipp: A naan kenyér elkészíthető görögjoghurttal is, őgy még zamatosabbá válik a zsírtartalom miatt.

Indiai ragu

  • 250 g főtt csicseri borsó (konzerv is lehet)
  • 150 g vörös lencse
  • 200 ml kókusztejszín (sűrű, nem ital)
  • 2 kiskanál currypor
  • 2 kiskanál kurkumaŰ
  • 1 kk görög széna (elhagyható)
  • 1 kk chilipor
  • 100 ml paradicsompüré (sűrű)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk nádcukor
  • 1 fej lila hagyma
  • 2 kk só
  • fél kk őrölt bors
  • 150 g gomba

Tetejére: joghurt, citrom, friss koriander, olíva olaj

Naan

  • 250 g liszt (én tönköly lisztből készítettem)
  • 100 ml soya joghurt
  • fél csomag szárított élesztő
  • fél csomag sütőpor
  • 1 tk só
  • 1 kk fokhagymapor
  • 80 ml víz
  • 2 ek olíva olaj

Elkészítés

Olajon és egy kis vajon megpirítom a hagymát, majd hozzáadom a fűszereket: curryt, kurkumát, köményt és végül az aprított fokhagymát.

Pár perc kevergetés után hozzáadom a paradicsompürét, cukrot, picit lepirítom, majd jöhet a mosott vörös lencse és a csicseriborsó. Felöntöm fél liter vízzel, 1 kiskanál sóval, csipet borssal és lefedem 40 percre főni, lassú tűzön. Ilyenkor arra várunk, hogy a vöröslencse megfőjön, krémesedjen, hiszen ez adja a sűrűségét a ragunknak. Megkóstolom az eltelt idő után, utánízesítem, ha szükséges, leveszem a fedőt, hozzáadom a gombát, kókusztejszínt és hagyom főni még 10 percig, közben kevergetem. Ekkor párolog el a víz és lesz pörkölt állagú. Amikor szerinted már nem leveses, hanem inkább ’pudingos’, akkor zárd el és készen vagy vele. A naan hozzávalói tésztává gyúrom, picit lisztezve vékonyra nyújtom, 8 felé osztom, gombócozom és hagyom 15 percig pihenni, letakarva.

Ezután egyesével kinyújtom fél cm vastagságú körökre, nagyon forró, picit olajozott serpenyőben mindkét oldalát 2-2 percig magas hőfokon sütjük. Viszont az első oldalnál lefedem, hogy szép hólyagos legyen.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |