Egyre népszerűbbek a vegán ebédek és gyakran eszem én is, mert annyira könnyed és vitaminban gazdag. Egy dologra kell figyelnünk, jó fűszereket használjuk, hogy minél változatosabban étkezzünk.
Sokunknak a „tiszta” szó jellemzi a vegán étrendet, amivel akkor értek egyet, ha a zöldség megfelelő helyről származik, kezeletlen. Ilyen formában egy házi tyúk, házi tej, ugyanilyen tápláló ebéd lehet. Ennek ellenére jó kísérletezni a zöldségek sokszínűségével, és gyakorta pénztárcakímélő isteni fogás kerekedik belőle. Egy-két trükköt, praktikát kell elsajátítanunk és máris gazdag keleti, ázsiai vagy déli ízeket érezhetünk egy hétköznapi ebéd során.
Tipp: A naan kenyér elkészíthető görögjoghurttal is, őgy még zamatosabbá válik a zsírtartalom miatt.
Indiai ragu
- 250 g főtt csicseri borsó (konzerv is lehet)
- 150 g vörös lencse
- 200 ml kókusztejszín (sűrű, nem ital)
- 2 kiskanál currypor
- 2 kiskanál kurkumaŰ
- 1 kk görög széna (elhagyható)
- 1 kk chilipor
- 100 ml paradicsompüré (sűrű)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kk nádcukor
- 1 fej lila hagyma
- 2 kk só
- fél kk őrölt bors
- 150 g gomba
Tetejére: joghurt, citrom, friss koriander, olíva olaj
Naan
- 250 g liszt (én tönköly lisztből készítettem)
- 100 ml soya joghurt
- fél csomag szárított élesztő
- fél csomag sütőpor
- 1 tk só
- 1 kk fokhagymapor
- 80 ml víz
- 2 ek olíva olaj
Elkészítés
Olajon és egy kis vajon megpirítom a hagymát, majd hozzáadom a fűszereket: curryt, kurkumát, köményt és végül az aprított fokhagymát.
Pár perc kevergetés után hozzáadom a paradicsompürét, cukrot, picit lepirítom, majd jöhet a mosott vörös lencse és a csicseriborsó. Felöntöm fél liter vízzel, 1 kiskanál sóval, csipet borssal és lefedem 40 percre főni, lassú tűzön. Ilyenkor arra várunk, hogy a vöröslencse megfőjön, krémesedjen, hiszen ez adja a sűrűségét a ragunknak. Megkóstolom az eltelt idő után, utánízesítem, ha szükséges, leveszem a fedőt, hozzáadom a gombát, kókusztejszínt és hagyom főni még 10 percig, közben kevergetem. Ekkor párolog el a víz és lesz pörkölt állagú. Amikor szerinted már nem leveses, hanem inkább ’pudingos’, akkor zárd el és készen vagy vele. A naan hozzávalói tésztává gyúrom, picit lisztezve vékonyra nyújtom, 8 felé osztom, gombócozom és hagyom 15 percig pihenni, letakarva.
Ezután egyesével kinyújtom fél cm vastagságú körökre, nagyon forró, picit olajozott serpenyőben mindkét oldalát 2-2 percig magas hőfokon sütjük. Viszont az első oldalnál lefedem, hogy szép hólyagos legyen.