Menza menü csinosan – amit mindannyian imádunk. Nem kell egyéb, csak egy ötletes tálalás és gyerekek, anyukák egyaránt imádni fogják!
Most lehet játszani, csinosítani, díszíteni az ételeket, kísérletezni viszont nem. Sok éhes száj várja az ebédet a megszokott dél és 1 óra közötti idősávban, menza, kantin, étterem helyett most tőlünk. Ezért érdemes a klasszikusokat „csepegtetni” otthon és egyébként is nálunk ezek a kedvencek. Annak ellenére, hogy készítek mindenféle különleges békacombot, fésűkagylót és szűzpecsenyét, nagyrészt a megszokott klasszikusainkkal lakunk jól igazán. A krumplipüréből a nagyon krémes verzió, a fasírt pedig apukám egyik régi módszerével, sárgarépával és zöldborsóval, amin most egy picit finomítottam még, és így a két ötlet együtt ért révbe.
Krumplipüré (4 főre):
1 kg krumpli
500 ml tej (2,8%)
50 g vaj
2 kk só
Fasírt
500 g darált hús
2 közepes sárgarépa
1 közepes vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kk őrölt bors
1 kk só
fél kk majoránna
1 db tojás
1 nagy marék fagyasztott zöldborsó, aprószemű, zsenge)
olaj
Tálaláshoz: friss petrezselyem és 1 ek olívaolaj
Elkészítés:
A krumplit felteszem héjában főni, de a fasírttal kezdek, hogy a krumplipüré ne hűljön ki, újramelegítve már nem az igazi. Egy serpenyőben a kockázott hagymát bő olajon vagy zsiradékon megdinsztelem, hozzáadom a reszelt (nagyobb lyukú reszelőn) répát, 2-3 percig dinsztelem, majd a zöldborsót. Pár percig keverem, kicsit kihűtöm. Egy tálban összekeverem a darált húst a sóval, borssal, kevés majoránnával és hozzáadom a zöldséges keveréket. Alaposan elkeverem kézzel, hogy egyneművé váljon, mert ettől lesz szépen szeletelhető. Ekkor adom hozzá a tojást és azzal is alaposan elkeverem. Egy tepsire teszem vagy formába és 190 fokon 40 percig sütöm.
A krumplit héjában megfőzöm 1 ek sóval (ez elhagyható, de sokkal finomabb lesz tőle). Még melegen meghámozom és krumplitörővel áttöröm. Három részben adom hozzá a vajat, folyamatosan keverve egy fakanállal. Ezután a tejet 5 részletben. Mindig 1 dl elkeverek alaposan, majd megint öntök hozzá egy adagnyi, amíg el nem fogy. Híg legyen, hiszen, amint a tányérra ér és telik az idő, egyre sűrűbbé válik.
Tipp: A krumplit előre megfőzöm, megtöröm, vajjal elkeverem, de a tejjel csak tálalás előtt keverem ki, hogy krémesen és forrón tálalhassam.