A dinnye és a barack továbbra is jól fogy, de közben berobbant a szilva szezonja is, ez a három gyümölcs pörgeti a piacokat augusztusban. Kiváló minőségű a magyar dinnye, ahogy a korábbi évekkel ellentétben a barack is megmenekült a tavaszi fagyoktól és jó minőségű, emellett pedig elegendő mennyiségben áll rendelkezésre. A napokban elindult a szilva szezonja is, ami akár egészen októberig is tarthat. Ez a gyümölcs is kiváló minőségű, étkezésre, de lekvárnak befőzésre is alkalmas, az ára pedig jelenleg 500 és 700 forint között van.
A magyar dinnye egyelőre még kitart és a baracknak is most van csúcson a szezonja. Erről számolt be Híradónk állandó piaci szakértője kedden. Markó Vendel kiemelte, jól fogy a piros belű és a barackot is sokat keresik, közben pedig már a szilva, sőt a szőlő is megjelent a standokon, viszonylag kedvező áron.
„Egyelőre még tudunk kínálni finom, magyar dinnyét, méghozzá nagyon kedvező 299 forintos kilónkénti áron és a barackot is szépen viszik, ennek több fajtája is kapható nálunk, ennek kilója 899 forintba kerül, ráadásul egy-két napja megjelent a szilva, ami étkezésre vagy befőzésre is megfelelő, ez nálunk 499 forintba kerül jelenleg” – hangsúlyozta Markó Vendel zöldség-gyümölcs kereskedő.
Egy másik népszerű csarnokbeli standnál a medgyesegyházi dinnye utolsó darabjait lehet még megvásárolni, ebből a fajtából ugyanis úgy tűnik, elfogyott az idei termés. A barack még itt is tartja magát és szilva, illetve az első szőlőszállítmány is beszerezhető a kereskedőnél.
„Sajnos, ahonnan mi hozzuk a dinnyét, Medgyesegyházán nagyjából ennyi volt a szezon, lesznek majd más fajták a nagybanin, de azt még nem tudom milyen és mennyiért tudjuk adni, de a barack nálunk is dübörög és itt a szilva is, aminek hónapokig kitarthat a szezonja, míg szőlőből az első fajták érkeztek meg, finomak, de nagyon várjuk a folyamatosan érő többi szőlőfajtát is, nagyon kedvelik a vásárlóink” – fogalmazott Kissné Adrienn.
A szakemberek szerint az idei szilvatermés kiváló, szerencsés esetben akár októberig is megvehetjük az étkezésre vagy befőzésre szánt szilvát. Míg a szőlő jó minőségű ugyan, de az aszály miatt ezúttal a létartalma alacsonyabb a szemeknek, mint általában. Enni tökéletes, borkészítésre azonban nem igazán optimális az ez évi szőlőtermés.