Leveles tészta, vaj és sűrített tej – ennyiből áll Alexey Dolbilov orosz karácsonyi süteménye. A balettművész ezt a tortát általában karácsonykor készíti el, az öt kedvenc karácsonyi édessége egyikeként.
Az újévi édesszáj torta elkészítésénél ezúttal kislányom is segített , hogy gyorsabban menjen a munka. A 2021-es újév menüjéhez így lesz tökéletes. Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók:
450 g leveles tészta (kiolvasztva)
300 g vaj (lágyított, szobahőmérsékleten)
380 g sűrített tej
A kiolvasztott leveles tésztát kinyújtom és csíkokra vágom. A tészta csíkjait sütőpapírral borított tepsibe terítetem, és 200˚C-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütöm. A krémhez felverem a megpuhult vajat, hozzáadom a sűrített tejet és újra felverem.
Az asztalra több rétegbe lefektetem a folpackot. Rákenek egy adagot a krémből, majd néhány levelestészta csíkot helyezek rá , és ezt a folyamatot ismétlem míg el nem fogynak a hozzávalók. Összetekerem és a süteményt legalább 12 órára hűtőbe teszem. Ezután eltávolítom a fóliát, és a tortát a leveles tészta morzsájával díszítem.
Egy ilyen sütemény előre elkészíthető és fagyasztható. Kiolvasztás után az “Újévi édesszáj” torta még finomabb!