A Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Osztálya és a WHO Egészséges Városok Programiroda november 16–24. között ismét Hulladékcsökkentési Hetet indított, amelynek fókuszában idén az élelmiszer-pazarlás áll.
Az idei Európai Hulladékcsökkentési Hét kapcsán szeretnék felhívni a figyelmet az élelmiszerekhez és az élelmiszer-fogyasztásunkhoz való viszonyunk újragondolására, valamint az élelmiszerek környezeti, gazdasági és társadalmi hatásával kapcsolatos ismereteink bővítésére.
Az Európai Unió tagállamai évente több mint 59,2 millió tonna élelmiszer-hulladékot termelnek, ami lakosonként 132 kg-nak felel meg. Még sokkolóbb ez az adat még, ha figyelembe vesszük, hogy több mint 37 millió ember nem engedhet meg magának minden második nap minőségi étkezést. Ez azt jelenti, hogy globális szinten az emberi fogyasztásra előállított élelmiszerek egyharmada kárba vész. Az ilyen mértékű élelmiszer-pazarlás komoly gazdasági és környezeti hatásokkal jár.
Hogyan csökkenthetjük az élelmiszer-hulladékok mennyiségét?
– Tudatos vásárlással, bevásárlólistával induljunk vásárolni, és csak a szükséges dolgokat vegyük meg (heti menü tervezése).
– Részesítsük előnyben a helyi, illetve idénytermékek (zöldség, gyümölcs) vásárlását, így az ellátási lánc rövidül.
– Használjuk a MUNCH alkalmazást, de csak azt vásároljuk meg, amire szükségünk van.
– Maradék ételek átgondolása, maradékmentő receptekkel.
– A fel nem használt vagy maradék ételek fagyasztással való tartósítása a későbbi fogyasztásra.
– Rászorulók részére is eljuttathatjuk a maradék ételt: Ételmentő doboz (Győr, vidéki buszpályaudvar, MSZP-székház), közösségi médiában, jótékonysági csoportban a maradék főtt étel felajánlása.
– Tartós élelmiszer felajánlása (pl.: A Fogadó adományközpont, Mézeskalács Jótékonysági Egyesület, Hétköznapok Angyalai Alapítvány).
Amennyiben figyelünk ezekre a dolgokra, jelentősen csökkenthetjük az ételpazarlást a háztartásban, és nem mellesleg spórolunk is. Igyekezzünk úgy alakítani a mindennapokat, hogy ne csak az akció ideje alatt figyeljünk a hulladékok csökkentésére, hanem legyen része az életünknek, főként igaz ez karácsony közeledtével.
A Polgármesteri Hivatal munkatársai körében, valamint az önkormányzati cégeknél tartós élelmiszer (konzerv, tészta, liszt, cukor, édesség stb.) gyűjtése indul, melyeket jótékonysági szervezetnek ajánlunk fel.