A pizzát szinte mindenki szereti. Van, aki a vékony tésztásat, van, aki a vastagabbat. Tehetünk rá sokféle feltétet, de készíthetünk egyszerű paradicsomos-sajtost is.
Létezik az olaszok által calzonénak nevezett, hajtott, töltött pizza is. Most egy ilyen receptet hoztam, melyet a nagyon egyszerű, de különleges töltelék tesz mássá, mint az általában sonkával, gombával töltött variációk.
Ez a félbehajtott pizza rendkívül ízletes tölteléket rejt, ez adja a különlegességét. Először összegyúrjuk a pizzatésztát és kelni hagyjuk. Amíg pihen a tésztánk, elkészítjük a tölteléket. Olajban megpirítjuk a vöröshagymát, rátesszük a fokhagymát is. Hozzáadjuk az aprított paradicsomot, a paradicsompürét és az oreganot. Felforraljuk, összefőzzük, és beletesszük a babot. Az egészet úgy 20 percig főzzük, majd hűlni hagyjuk. A tésztát négy részre osztjuk és 18 centiméter átmérőjű kerek lapokká nyújtjuk. A tölteléket szétosztjuk a négy tésztakorongon, félbehajtjuk őket, vízzel megnedvesítjük a szélüket és jól összenyomkodjuk. Mindegyik batyu tetejére reszelt sajtot szórunk. Kiolajozott sütőlapra helyezzük a batyukat, és előmelegített sütőben, 200 fokon 25 percig sütjük őket.
Hozzávalók:
40 dkg lisztből készített pizzatészta
2 kávéskanál olívaolaj
1 fej finomra vágott vöröshagyma
1 zúzott fokhagymagerezd
40 dkg feldarabolt paradicsom (lehet konzerv is)
1 evőkanál paradicsompüré
2 kávéskanál apróra vágott friss oregánó
15 dkg disznóbab (lóbab) – konzerv vagy főzött
5 dkg reszelt sajt