Babos pizzabatyu

Kovacsics - Koksza - István séf Illusztráció: Pixabay
2023.08.27. 15:45

A pizzát szinte mindenki szereti. Van, aki a vékony tésztásat, van, aki a vastagabbat. Tehetünk rá sokféle feltétet, de készíthetünk egyszerű paradicsomos-sajtost is.

Létezik az olaszok által calzonénak nevezett, hajtott, töltött pizza is. Most egy ilyen receptet hoztam, melyet a nagyon egyszerű, de különleges töltelék tesz mássá, mint az általában sonkával, gombával töltött variációk.

Ez a félbehajtott pizza rendkívül ízletes tölteléket rejt, ez adja a különlegességét. Először összegyúrjuk a pizzatésztát és kelni hagyjuk. Amíg pihen a tésztánk, elkészítjük a tölteléket. Olajban megpirítjuk a vöröshagymát, rátesszük a fokhagymát is. Hozzáadjuk az aprított paradicsomot, a paradicsompürét és az oreganot. Felforraljuk, összefőzzük, és beletesszük a babot. Az egészet úgy 20 percig főzzük, majd hűlni hagyjuk. A tésztát négy részre osztjuk és 18 centiméter átmérőjű kerek lapokká nyújtjuk. A tölteléket szétosztjuk a négy tésztakorongon, félbehajtjuk őket, vízzel megnedvesítjük a szélüket és jól összenyomkodjuk. Mindegyik batyu tetejére reszelt sajtot szórunk. Kiolajozott sütőlapra helyezzük a batyukat, és előmelegített sütőben, 200 fokon 25 percig sütjük őket.

Hozzávalók:

40 dkg lisztből készített pizzatészta

2 kávéskanál olívaolaj 

1 fej finomra vágott vöröshagyma  

1 zúzott fokhagymagerezd 

40 dkg feldarabolt paradicsom (lehet konzerv is)

1 evőkanál paradicsompüré 

2 kávéskanál apróra vágott friss oregánó

15 dkg disznóbab (lóbab) – konzerv vagy főzött

 5 dkg reszelt sajt 

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Győr | #Panír |