Márton-nap alkalmából természetesen egy libás ételt hoztam. Ezt zöldséges, sajtos, libacombból készült fogást szerintem sokan nem ismerik, nem tartozik a magyaros, hagyományos Márton-napi fogásokhoz. Biztos vagyok benne, hogy elolvasva a receptet, összefut a nyál a szánkban. Higgyék el, érdemes elkészíteni, a biztos siker garantált!
Hozzávalók:
2 db libacomb
só
2 l víz
4 nagy sárgarépa
1 zeller
4 db közepes burgonya
1 kis fej fehér káposzta
2 db póréhagyma
1 nagy vöröshagyma
frissen őrölt fekete bors
4 szelet pirított kenyér
4 evőkanál frissen reszelt ementáli sajt
5 deka vaj
Elkészítés:
A libacombokat megmossuk, és sós vízben másfél órán át főzzük. A répát, a zellert és a burgonyát megtisztítjuk, és a káposztával együtt durvára reszeljük. A pórét és a vöröshagymát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. A zöldségféléket a libacombhoz adjuk, és még egy órán át főzzük. Ezután a zöldségeket átpasszírozzuk vagy botmixerrel pürésítjük. A combokat kicsontozzuk, kis darabokra vágjuk, és visszatesszük a zöldségpürébe.
A sütőt 250 fokra előmelegítjük. Az ételt egy tűzálló tálba öntjük, befedjük pirított kenyérszeletekkel. Ezek tetejére szórjuk a reszelt sajtot, és olvasztott vajjal leöntjük. Az edényt a sütő középső részére toljuk, és addig sütjük, amíg a sajt aranysárga bevonatot nem képez a tetején. A tűzálló tálban tálaljuk.
Illusztráció: Depositphotos.com