Mennyiségben és minőségben is kiváló a szilvatermés Győrszentivánon. A szilvát idén nem kézzel, hanem géppel szedik, ami gyorsabb és olcsóbb. A Győr mellett leszüretelt gyümölcsre nagy a kereslet, amelynek többsége magyar pálinkáriumokba kerül.
A három fajta szilvát terem az egyik legnagyobb győri gyümölcsösben. Nagyon rég nem volt ilyen bőséges a termés szilvából. Ennek a gyümölcsnek a szárazság jó tett, de persze öntözni kellett. – mondja Nagy Szabolcs, a Nagy Család Gyümölcsöse tulajdonosa.
„Itt Nyugat-Magyarországon, a Kisalföldön, ahol mi gazdálkodunk, azt gondolom a szilvának nagyon jó volt ez az időjárás. Szép és egészséges a szilvatermésünk. Ez annak is köszönhető, hogy öntözzük a fáinkat, így túléltük az aszályt. A szilva viszont így a szárazság miatt megúszta a gombabetegségeket.”
Ebben az évben itt csak géppel szüretelik a szilvát. A gyümölcsöt először egy ponyvára lerázzák a fáról, ezután szalagra kerül, a felesleges leveleket lefújják róla, majd egyenesen a hordóba potyog.
Ez a technológia akkor alkalmazható, ha a szilva nem a boltok polcaira kerül, hanem pálinkát főznek belőle. A pálinkáriumok kifejezetten keresik a jó minőségű győri gyümölcsöt, amelyből már több díjnyertes pálinka készült.
„Ezzel a berendezéssel egy fa teljes termését le tudjuk szedni. Sokkal kevesebb ember kell hozzá. A korábbi négy napos munka, egy napra redukálódott, ami sokkal költséghatékonyabb.” – tette hozzá a tulajdonos.
A gyümölcsösben a jövő héten még a szilva szüretelésével telik az idő, de hamarosan a bodza és az almaszedés is megkezdődik.
Tv-s szerkesztő: Kárpát Zsolt