Brokkoli-szeretők

Szarka Zsófi
2020.02.26. 15:45

A zöld ételek mostoha sorsra jutottak a társadalomban, de egyre többen vagyunk, akik erre rácáfolunk. A brokkolinak sok-sok arca van, finom ételek készülhetnek belőle.

Jó, ha tudod: a brokkoli glükozinolátokat és C-vitamint tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a sejtkárosodás ellen, és felveszik a harcot az oxidatív stresszel. Szulforafán-tartalmának köszönhetően pedig a növény rendszeres fogyasztása a vércukorszintünket is karbantartja. Nem utolsó sorban pedig kevés kalória és magas vitamintartalma miatt jó, ha felvesszük a recepttárba. Azon zöldségek közé tartozik, amihez szükséges a hőkezelés, de csak mértékkel. A színéből tudjuk megállapítani, hogy túlfőztük-e vagy sem. Ezt írom majd le a receptben.

Bevásárló lista (2 személyre):

  • 500 g brokkoli (fagyasztott vagy friss)
  • 100 g kuszkusz
  • 50 g mazsola
  • 1 kk só
  • 1 kk vaj
  • 100 g tonhal
  • 2 db tojás

Elkészítés:

Egy magas falú edényben kb. 2 liter vizet forralok 2 kk sóval. Ebbe beleteszek egy nagyméretű szitát/szűrőt és ebbe dobom bele a brokkolirózsákat. Amennyiben nincs ilyen eszközöm, akkor citromos, sós, forrásban lévő vízbe dobom a brokkolikat. Kb. 5-7 perc szükséges a rózsáknak.

Miután leszűrtem és félretettem, elkészítem a kuszkuszt. Egy közepes méretű tálba dupla annyi forralt vízzel leforrázom a kuszkuszt, mazsolát, a vajat és a sót. Alaposan elkeverem és lefedem 10 percre. A kész brokkolival mindezt összekeverem és főételnek is tálalhatom. Salátaként paradicsommal, sajtokkal, hidegen és melegen is fogyasztható, 10 perc alatt összeállítható meleg étel. Tonhalat és egy tökéletes 5 perces tojást főztem hozzá.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Szarka Zsófi Konyhája |