Gyönyörű halétel az egészben sütött pisztráng. Egyszerű és különleges receptet hoztam, hogy a karácsonyi asztalon akár főételként, akár előételként díszeleghessen.
Ritkán fogyasztjuk, mert tartunk az intenzív ízétől, de ezzel a módszerrel kikerülhetjük, vagyis finomítjuk. A halakat nem kell túl sokat dédelgetni ahhoz, hogy isteni, zsenge halfiléket kapjunk. Citrommal, zöldfűszerrel és körtével töltöttem meg, ami összeszedte a hal erősebb ízeit. Így megmaradt a zsenge, enyhén citromos és fokhagymás illata, amihez hercegnőburgonyát készíteni nem is olyan bonyolult, mint amilyen fenségesen hangzik.
Bevásárló lista (főételként 1 pisztráng/fő, előételként 1 pisztráng/4 fő)
- 1 db pisztráng
- 1 db körte
- 1 db citrom (kezeletlen)
- 2 gerezd fokhagyma
- frissen őrölt bors
- 1 kk só
- 2 ek olívaolaj
- Zöldfűszerek: 3 szál kapor, 3 szál petrezselyem, bazsalikom
Tipp: Ne tartson vissza senkit sem a friss zöldfűszerek hiánya. Egy kis csokor petrezselyem mellett a többit kiválthatjuk szárított fűszerekkel is.
Hercegnő burgonya (nagy adag):
- 500 kg burgonya
- 2 db tojássárgája
- 1 kk só
- 1-1 csipetnyi őrölt fehér bors és reszelt szerecsendió
- 2 dkg vaj vagy sütőmargarin a tepsi kikenéséhez
- 1 db tojás a lekenéshez
Elkészítés:
A pisztrángot megtisztítom, felvágom, a belsejét kiveszem, de a fejét, farkát rajtahagyom. A belsejébe szúrom a szeletelt fokhagymát, szeletelt körtét, citromkarikákat, sózom, borsozom kívül, belül, és egy csokorban beleteszem a zöldfűszereket is. Olívaolajjal meglocsolt sütőpapíros tepsire teszem, és a hal tetejét, bőrét is még meglocsolom 1 ek olajjal vagy esetleg vajjal.
Előmelegített, 200 fokos sütőben 15-18 percig sütöm.
A hercegnőburgonyához a krumplit héjában megfőzöm. Amilyen forrón csak lehet, meghámozom, összetöröm vagy lereszelem, akár kesztyűben is. Hozzákeverem a tojásokat egyesével és sózom. Habnyomózsákba töltöm és nagy halmokat nyomok egy sütőpapíros tepsire, a tetejét pedig a felvert tojással lekenem, esetleg borssal hintem.
200 fokos sütőben 5 perc alatt ropogósra sütöm.
Közvetlenül tálalás előtt készítsük el, mert összeesik!