Igazi üde, nyári leves, amibe minden „nyári friss” belefér. Én a sárga és zöld színű zöldségeket, fűszereket válogattam most ki, hogy a végén a friss, piros koktélparadicsom viríthasson ki a közepéről.
Az utolsó spárgákat találjuk a polcokon, de lehet helyettesíteni majd zsenge vajbabbal, zöldbabbal és friss tökkel, cukkinivel is. Ami leginkább jellemzi ezt az ételt, az a krémesség, selymesség, ami a vajnak és a citromnak köszönhető, ahogy szépen kiegészítik egymást, azaz összesimulnak. A tejszín és a kókusztej csak fokozza mindezt, pedig nem is mindenki szereti a családból, főleg a kókusztejet. Úgy tűnik, ez a leves még ezt az akadályt is áthidalta, ezért úgy döntöttünk, hogy felkerül az étlapra.
Vitamindús, laktató és hidegen is nyugodtan tálalható, akár egy nagy kanál tejföllel, kaporral, pirítóssal.
Tipp: A leves még finomabb az üveges, főtt bambusztól.
Bevásárlólista:
- 300 g csirkemellfilé
- 300 g spárga
- 1 kk friss, reszelt gyömbér
- 2 szál újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek vaj (82%)
- 1 ek olaj
- 2 kk só
- 5-6 őrlés friss bors
- 150 ml tejszín (30%)
- 150 ml kókusztej (konzerv)
- 1 marék zöldborsó
- 3 db szárzeller
- 1 kk kurkuma (nem curry)
- tetejére koktélparadicsom, friss kapor, sajtos pirítós
- fél marék rizs vagy hosszú szemű tészta (szlovák rizs)
- 1 liter víz
Elkészítés:
A csirkemellet kockázom és besózom, majd állni hagyom 10 percig legalább. Ezalatt felkockázom a többi hozzávalót.
A vajon, olajon megpirítom a csirkemellkockákat, hozzáadom a karikázott újhagymát és ledinsztelem, ezután jöhet a spárga, a szárzeller, gyömbér, a zúzott fokhagyma és a kiskanál kurkuma. Átkeverem és felöntöm vízzel. Sózom, borsozom, de csak enyhén. Lefedve 20 percig főzöm. Ezután hozzáöntöm a tejszínt és a kókusztejet, majd a zöldborsót, a rizst és főzöm még 20 percig fedő alatt. A végén kóstolom, sózom, ha szükséges és még egy kis citromot adok hozzá. Friss paradicsomot szeletelek és friss zöldet, ezzel díszítem a tányérban tálalásnál.