Citromsárga leves

Szarka Zsófi
2020.06.27. 10:23

Igazi üde, nyári leves, amibe minden „nyári friss” belefér. Én a sárga és zöld színű zöldségeket, fűszereket válogattam most ki, hogy a végén a friss, piros koktélparadicsom viríthasson ki a közepéről.

Az utolsó spárgákat találjuk a polcokon, de lehet helyettesíteni majd zsenge vajbabbal, zöldbabbal és friss tökkel, cukkinivel is. Ami leginkább jellemzi ezt az ételt, az a krémesség, selymesség, ami a vajnak és a citromnak köszönhető, ahogy szépen kiegészítik egymást, azaz összesimulnak. A tejszín és a kókusztej csak fokozza mindezt, pedig nem is mindenki szereti a családból, főleg a kókusztejet. Úgy tűnik, ez a leves még ezt az akadályt is áthidalta, ezért úgy döntöttünk, hogy felkerül az étlapra.

Vitamindús, laktató és hidegen is nyugodtan tálalható, akár egy nagy kanál tejföllel, kaporral, pirítóssal.

Tipp: A leves még finomabb az üveges, főtt bambusztól.

Bevásárlólista:

  • 300 g csirkemellfilé
  • 300 g spárga
  • 1 kk friss, reszelt gyömbér
  • 2 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek vaj (82%)
  • 1 ek olaj
  • 2 kk só
  • 5-6 őrlés friss bors
  • 150 ml tejszín (30%)
  • 150 ml kókusztej (konzerv)
  • 1 marék zöldborsó
  • 3 db szárzeller
  • 1 kk kurkuma (nem curry)
  • tetejére koktélparadicsom, friss kapor, sajtos pirítós
  • fél marék rizs vagy hosszú szemű tészta (szlovák rizs)
  • 1 liter víz

Elkészítés:

A csirkemellet kockázom és besózom, majd állni hagyom 10 percig legalább. Ezalatt felkockázom a többi hozzávalót.

A vajon, olajon megpirítom a csirkemellkockákat, hozzáadom a karikázott újhagymát és ledinsztelem, ezután jöhet a spárga, a szárzeller, gyömbér, a zúzott fokhagyma és a kiskanál kurkuma. Átkeverem és felöntöm vízzel. Sózom, borsozom, de csak enyhén. Lefedve 20 percig főzöm. Ezután hozzáöntöm a tejszínt és a kókusztejet, majd a zöldborsót, a rizst és főzöm még 20 percig fedő alatt. A végén kóstolom, sózom, ha szükséges és még egy kis citromot adok hozzá. Friss paradicsomot szeletelek és friss zöldet, ezzel díszítem a tányérban tálalásnál.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Szarka Zsófi Konyhája |