Egyszerű, látványos és különleges kelt kalács a Közel-Keletről, ami meghódította a világot.
A szláv nyelvek többségében a „babka” nagymamát jelent becézgetve. Tudván, hogy a szlovákok és a csehek igazán sok mákos, túrós, lekváros és csokoládés kalácsot készítenek, azt gondolnánk, arrafelé honos, de valójában semmi köze a szlávokhoz, hiszen ez a kalács Izraelből származik. Különös, így első ránézésre és kóstolásra is, mert hasonlít a mi csavart kelt tésztáink ízére, például a kakaós csigára, ám ezt az édességet mégis inkább a fűszerek tették izgalmassá. Az arabok imádják az édességeiket nagyon édesre, és nagyon ízesre, azaz fűszeresre készíteni. Rengeteg mézet és mogyorót használnak emellett, amit pirítanak, hogy még intenzívebb legyen az íze.
A babka egy könnyed kalácstésztával, egy új fonási technikával és sok lehetőséggel született finomság. Mindent belerejthetünk, amit otthon találunk, ezért rengeteg variációja van. Fahéjas-almás, mazsolás-túrós, narancsos-mandulás, mákos-aszalt szilvás. Én most sűrű csokoládéval, aszalt áfonyával és pirított törökmogyoróval töltöttem. Teljes kiőrlésű lisztet és nádcukrot használtam, hogy tápláló legyen minden reggel.
Bevásárlólista (1 kenyérsütő formához):
- 250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 150 g finom búzaliszt
- fél cs. szárított élesztő
- 150 ml tej
- 2 kk. nádcukor
- 1 csipet só
- 50 ml víz
- 1 egész tojás + 1 sárgája
- 150 ml olaj
Töltelék:
- 150 g Holland kakaópor
- 100 g nádcukor
- 1 ek. méz
- 100 g aszalt áfonya
- 50 g tört törökmogyoró
- 50 g vaj
- 50 ml habtejszín
- nagy csipet só
- 2 ek. presszókávé (elhagyható)
Elkészítés:
Az élesztőt elkeverem a cukorral és a langyos tejjel, és 10 perc alatt felfuttatom. Hozzáadom a liszteket, a vizet, a tojásokat és könnyed tésztát gyúrok belőle 10 perc dagasztással. Ehhez adom az olajat, amit apránként a tésztába dolgozok. Kiolajozott tálba téve, 1 óra alatt a duplájára kelesztem.
A töltelékhez a szobahőmérsékletű vajjal vagy margarinnal kikeverem a kakaóport, a cukrot, a tejszínt és a kávét, áfonyát, arra vigyázok, hogy ne legyen folyékony. A kelt tésztát téglalap alakúra nyújtom, megkenem a töltelékkel és feltekerem kalácsnak. Ezután egy éles késsel a rudat hosszában kettévágom és a két részt egyszerűen összefonom. Arra kell ügyelni, hogy a töltelékes rész mindig felfelé nézzen. Átteszem egy sütőpapírral bélelt kenyérformába vagy csak egyszerűen a tepsire, megszórom a tetejét a tört mogyoróval és 170 fokos sütőben 45 perc alatt megsütöm. Langyosan már szeletelhető.