Rohanásban jól jöhet egy laktató főétel, ami gyorsan elkészül és népszerű ízeket tartogat magában.
Pontosan huszonöt percem volt ebédet készíteni, mert további öt percet számoltam az evésre, ezért így készült el alapanyagokkal. A boltba berohantam egy kis darált húsért, és kivételesen, nem darálták le, de még így is belefértem az időkeretbe. Vettem tejszínt és nagyon gusztusos, főtt, óriás babokat. Mivel hosszú volt a nap, ezért igyekeztem laktató ételt készíteni, amiben a bab miatt fehérje is van, köretként pedig egy kis hagymás rizs, mint szénhidrát. Egy nagy adag paradicsomsalátával fenséges étel lett. A hűtőben találtam mustárt, hagymát, fokhagymát és a friss bazsalikomra gondoltam még, hogy a cserépből vágok belőle pár levelet. Mégis a szárított majoránna dominált benne, mert valahogy, ha klasszikus ízeket szeretnék, teszek bele majoránnát bőven. A kihívást teljesítettem, ezért bátran ajánlom olvasóimnak is. Ha gyors ebédre vágynak, ezt a receptet bátran elővehetik.
Bevásárlólista:
500 g sertés darált hús
150 g főtt bab (cserélhető kukoricára, borsóra, csicserire, spenótlevélre)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
fél mk őrölt bors
1 kk pirospaprika
1 kk majoránna
1 kk só
1 ek mustár
150 ml habtejszín (cukrozatlan)
2 ek olaj
Elkészítés:
Forró olajon lepirítom a darált húst, amikor kifehéredett, hozzáadom a kockázott hagymát és 10 perc alatt ledinsztelem, közepes lángon. Ezután jöhet a zúzott fokhagyma és az összes fűszer. Felöntöm 1 dl vízzel, a tejszínnel és mustárral, sóval ízesítem és a babot leszűrbe hozzáadom. Lefedem, majd 15 perc alatt készre főzöm. Az utolsó percekben a fedőt le szoktam venni és magas lángon picit rápirítok a ragura, hogy besűrűsödjön a szaftja.
Ezzel párhuzamosan készítem el a hagymás rizst, ami szintén 20 perc alatt megfő, valamint friss paradicsomot szeletek és olívaolajjal, citrommal és mézzel locsolom meg.
Tipp: A ragut indíthatjuk szalonnapirítással is, úgy még markánsabb ízt kapunk.