Ez a mandula sütemény a francia cukrászdákat és a spanyol pékségeket sem hagyná cserben. Vajtól és pirított mandulától illatos körülötte a levegő és az is, aki készíti.
Ez a mandulasütemény a francia cukrászdákat és a spanyol pékségeket sem hagyná cserben. Vajtól és pirított mandulától illatos körülötte a levegő és az is, aki készíti.
Egyszerűen tökéletes – ez jellemzi a süteményt, ami porhanyós, de puha piskótaállagával mégis annyi mandulát hordoz magában, amennyit csak elbír egy sütemény. Magyarországon szeretjük a klasszikus kelt tésztákat, péksüteményeket, amelyek enyhén édesek, de sokan a porcukrot is lerázzuk róla és a benne vagy rajta lévő lekvárfoltot osztjuk be az egész süteményhez. Amint délebbre érkezünk, de hangsúlyozom, hogy Franciaországban, de még Dániában sincs ez másként, az édességek A-Z-ig nagyon édesek. Ezért kisebb adagokat kapunk és látunk a kirakatokban, mert annak minden morzsája ugyanolyan élvezet. Ez a mandulatorta több nemzet repertoárjában megtalálható, ahogy a spanyoloknál is, a Tarta de Santiago. Egy kicsit különböznek az összetevők nemzetenként, de mindenki nagyon büszkén vallja sajátjának az ott készült mandulasüteményt.
Bevásárlólista (28 cm tortaforma):
150 g vaj (82%)
150 g barna cukor
150 g őrölt mandula (pirított, darált)
50 g liszt
nagy csipet só
4 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
Tetejére: 250 g mascarpone+50 g porcukor
Elkészítés:
A szoba hőmérsékletű vajat kikeverem a barna cukorral, szép habosra, krémesre, hogy már ne nagyon ropogjon a cukor. Hozzáadom egyesével a tojásokat, és mindegyiket alaposan kikeverem a habverővel. Ezután jöhet a só, sütőpor és a mandulaliszt, valamint a beleszitált búzaliszt.
Egy tortaformát kivajazok, kilisztezek és beletöltöm a formát. Szép sűrűnek kell lennie, mint egy meleg pudingnak vagy a görög joghurtnak. Amennyiben hígnak találod, egy kis lisztet adj hozzá.
A sütőt előmelegítem 170 fokra és 1 órán keresztül sütöm a süteményt. Ezalatt teljesen biztosan elkészül, átsül. Kiveszem, fejjel lefelé fordítom még melegen egy tortapapírra vagy sütőpapírra és hagyom kihűlni teljesen. A mascarponét kikeverem a cukorral, 1-2 mandulát szórok a tetejére, amit pirítok és durvára vágok. Máris tálalható, de másnap és harmadnap még finomabb és szaftosabb a sütemény belseje.
Tipp: A búzaliszt kiváltható mandulaliszttel vagy más, enyhe ízű liszttel.
Tipp 2: Amennyiben nincs mandulaliszt, bátran vegyünk egész hántolatlan mandulát is. Sütőben 10 perc pirítás és hűtés után egy kávédarálóval tökéletesre darálható és illatos liszt lesz belőle.