Duplacsokis pite

Szarka Zsófi
2020.06.05. 19:20

A csokoládéimádók nagy kedvence, hiszen két csokoládékrém találkozik itt egyszerre, egy tömény és egy habkönnyű, ami együtt maga a csoda.

A csokoládék mellett érdemes odafigyelni a pitetésztára, ami önmagában is megállja a helyét, olyannyira, hogy egy franciaországi utazásra repít minket. Igazi vajas, hideg tészta, amitől illatozik minden francia kis bisztró, hol a croissantok miatt, hol pedig az apró teasütemények frissessége miatt. Ez pontosan olyan, amit érdemes megtanulni és megtartani, mert tölthetünk bele vaníliakrémet és gyümölcsöt is, vagy önmagában csak kis korongokként is megsüthetjük a tea mellé. Sok trükk és praktika található ebben a receptben, amit érdemes elraktározni, hogy gyorsan szép süteményeket készíthessünk cukrász végzettség nélkül is.

Bevásárló lista:

Tésztaalj (24cm-s piteforma):

  • 150 g liszt
  • 130 g vaj
  • 6 g kristálycukor

Csokikrém:

  • 100 g étcsokoládé (65%)
  • 2 db tojássárgája
  • 1 ek cukor
  • 250 ml habtejszín
  • csipet só
  • 3-4 őrlés friss bors (elhagyható)

Csokihab:

  • 250 ml habtejszín
  • 50 g étcsokoládé (65%)

Elkészítés:

A tésztaalj hozzávalóit hűtőben tartom előtte 1 órát, ezután teszem egy késes robotgépbe, mindent alaposan összemixelek, amíg gombóccá nem áll. Azonnal belenyomogatom a piteformába és beteszem a hűtőbe 1 órára. A tésztaalj, amikor pihent, mehet be a 190 fokos sütőbe 20 percre. Előtte azonban egy sütőpapírt teszek rá, amire száraz magokat szórok (bab, borsó, csicseriborsó), ettől nem púposodik fel sütés közben és a magoknak sem árt a hő. Miután megsült, sütőpapírostól leveszem őket és kihűtöm az aljat.

Ezalatt a krémek készülnek.

Két tálba egyszerre készítem a két csokiréteget. Az egyik tálba 50 g étcsokit teszek feldarabolva, a másik tálba pedig 100 g étcsokit, szintén darabolva. Felforralom az 500 ml habtejszínt és kétfelé osztom. Az egyik tálba is 250 ml-t, a másik tálba is 250 ml habtejszínt öntök. Mindkettőt alaposan kikeverem egy kézi habverővel. A kevesebb (50 g) csokis tejszínt a hűtőbe teszem 1-2 órára, amíg teljesen kihűl.

A csokisabb tejszínt egy picit félreteszem, mivel egy kisebb fazékba a két tojássárgáját kikeverem a cukorral és ehhez öntöm ezt a csokis tejszínt – folyamatosan keverve. Felteszem a gáztűzhelyre és szintén folyamatos keverés mellett majdnem felforralom. Amikor besűrűsödött, akkor már le is vehetem, nem kell, hogy bugyogjon, mert rántotta lesz belőle. Ezt is kihűtöm.

Amikor minden réteg hűtőhideg lett, összeállítom a pitét. A tortaaljba beletöltöm a sűrű (főzött) csokikrémet, elsimítom. A hideg csokis tejszínhabot pedig habbá verem. Egy kicsit hosszabb ideig tart, mint a tejszín felverése, de megéri. Ezt is ráhalmozom és a tetejét kakaóporral meghintem.

Jó pár napig eláll és mennyei, de azonnal, frissen is érdemes megkóstolni, mert tökéletes minden réteg így is.

Tipp: Bármilyen idénygyümölcsöt rejthetünk a két csokiréteg közé vagy esetleg lekvárt, ezzel még izgalmasabbá tehetjük a süteményt.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Szarka Zsófi Konyhája |