Felvidék húsvéti szokásainak egyik fontos eleme a terített asztal rakott szendvicse. Parfümfelhőben, sok locsoló után mindenki ezt várja a legjobban. Egyszerű, klasszikus és a miénk.
Csendes húsvét elé nézünk, de a hagyományainkat nem kell elhalasztanunk, legalábbis ami a konyhai finomságokat illeti. Érdemes házi kalácsot sütni, sonkát fűszeres lében főzni, krémes süteményeket készíteni, még ha csak a szűk családnak is ebben az évben.
Ettől eltekintve elmesélem, hogy nálunk, a felvidéki, galántai járásban hogyan zajlik a húsvét a mai napig. Kicsi korom óta az egyik legszínesebb ünnepünk, minden értelemben. A lányok a fákat feldíszítik az udvaron színes tojásokkal, szalagokkal, és természetesen oda érkezik a nyuszicsomag is. Előző este festjük a tojásokat pirosra, van, hogy hagymahéjban, van, hogy céklával. Be kell zsírozni alaposan, miután színt kaptak, hogy fényesek legyenek. A nem kívánt vendégeknek kicsit erősebben, hogy zsíros legyen a zakójuk, ha zsebre teszik. Másnap reggel korán kelünk, hiszen locsolás vár. A fiúk az ágyból öntik ki az otthon lévő lány családtagjaikat egy nagy pohár vízzel, úgy ténylegesen a paplan alá. Ezt követi a szokásos lányos sikítás és némi sértődés, a fiúk részéről pedig a hatalmas kacajok. Mindennek ellenére megköszönjük a locsolást, hiszen akkor sokkal jobban meg lennénk sértve, ha meg sem locsolnának bennünket. Gyorsan szép ruhába öltözünk és indul a készülődés. Friss füvet hozok be az este készített piros tojások alá, kis kosárba, ez kerül a vendégfogadó asztal közepére. Előző napokban süteményeket készítettünk, szárazat, krémeset és pogácsát, ezek a süteménytartókra kerülnek. Egy másik kosárban sok apró csokinyúl és édesség, végül az italok. De kiket is várunk mi ennyire? Tényleg léteznek még nálunk locsolók, akiket kislány koromban strigulával számoltam és 47 frissen fürdött legény volt a rekordszám. Ízes, frappáns és néhol pikáns versikékkel csengetnek, mindenkinél egy kis parfümösüveg, és a végén mindig egy zsebből előkerül a szódásszifon is. Ami még nem marad el, az a fűzfaágból font korbács sok színes szalaggal a végén. Mindez azért szükséges, hogy a lányokból kicsapkodják a rosszaságot és ne legyenek kilisesek, bolhásak. Idén mindez szerényebb körülmények között zajlik, kevesebb vízzel, kevesebb locsolóval, de a finomságok így is az asztalra kerülnek és jövőre nagyobb húsvétolást tartunk majd, mint eddig valaha.
Bevásárlólista:
- kalács
- vaj
- sonka
- edami sajt
- torma
- retek
- csemegeuborka
- Piros Arany
- főtt tojás
- friss zöld
Elkészítés: A kalácsot vajjal kenem, rá a krémes tormát, erre érkezik a füstölt, főtt sonkaszelet, a tojáskarikák, a csemegeuborka-szelet, retek. Erre sok sajtot reszelünk, majd a végén a Piros Aranyból egy csepp és a zöld díszítés.