Ha augusztus, akkor dübörög az idei lecsószezon. Ez az időszak mindig erős a hazai piacokon, így a győri vásárcsarnokban is, sokan szeretik az ízletes egytálételt, amihez most könnyedén be lehet szerezni a friss paprikát, paradicsomot és hagymát. Ahogy arról folyamatosan beszámoltunk, jó forgalmat bonyolítanak a csarnok kereskedői, eddig a magyar dinnye és a nyári gyümölcsök pörgették a piacot, most „felzárkóztak” melléjük a finom, különböző módon elkészített és tálalt, házi lecsó legfontosabb alapanyagai.
Paradicsom, paprika, na meg persze vöröshagyma. Ezek a finom, házi lecsó főbb alapanyagai, már ami a zöldségfrontot illeti. Ezekből máris jóval több fogy, beindult a lecsószezon a vásárcsarnokban is.
„Egyértelműen érződik, hogy beindult a lecsófőzés szezonja, most még inkább napi készítéshez viszik az alapanyagokat, a paprikát, a paradicsomot és a vöröshagymát, előbbieknek egészen jó már az ára, a vöröshagymáé még húzós. Én a makóira esküszöm, ők pedig sajnos egyre kevesebbet termesztenek, ezért az áraik is magasabbak, mint korábban” – mondta Kissné Adrienn zöldség-gyümölcskereskedő.
Mivel viszonylag sok van paprikából és paradicsomból, ezek ára egészen megfizethető, a vöröshagyma azonban kilóg a sorból. Ez kissé megdrágítja a lecsókészítés folyamatát, mégis sokan keresik az ízletes egy tál ételhez valót a piacon.
„Több fajta paprika és paradicsom is kapható, mindenki a maga ízlése alapján dönti el, melyiket teszi a lecsójába, a vöröshagyma viszont valóban húzós áron kapható csak. Ez európai szintű probléma, bízom benne, hogy a következő hetekben pár száz forintot azért mérséklődik a hagyma ára” – tette hozzá Markó Vendel zöldség-gyümölcskereskedő.
Nagy Kálmánné is éppen lecsónak való alapanyagokat szerzett be a csarnokban. Azt mondja, ők jó sok paradicsomot raknak bele, egyébként pedig évtizedes recept alapján készül Nagyék házi lecsója. „Ha nyár, akkor lecsó, mi is nagyon szeretjük, már a tojást, a hagymát és a kolbászt be is szereztem, itt most a paradicsomot és paprikát veszem még meg, aztán készülhet is finom lecsó, amit akár már csukott szemmel is el tudok készíteni bármikor” – emelte ki Nagy Kálmánné.
Egyelőre még inkább a napi lecsóhoz keresik a hozzávalókat a vásárlók, az árusok szerint azonban hamarosan indul a befőzési szezon is, amikor nem csak lecsót, más finomságokat is raknak el télire az emberek. A lecsót pedig mindenki a maga szája íze szerint készítheti el, több vagy kevesebb paradicsommal, extra mennyiségű hagymával, tojásos formában, kolbásszal, esetleg szalonnával megspékelve.
TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos