Győr+Konyha

Házi aszalt paradicsom

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2020.08.27. 17:15

Az elkészítése egyszerű és most költséghatékony. Tegyünk el télre minél több nyári finomságot.

Az aszalt paradicsomhoz szinte bármilyen formájú, állagú, színű paradicsom megfelel. Cikkekre vághatom vagy csupán félbe, teljesen mindegy. Összesül, aszalódik és nagyon sokáig eláll. Az aszalás egy tökéletes tartósító módszer már nagyon régóta, amihez nem kell tartósítószer. A nedvességet szárítjuk ki belőle, majd olajba tesszük el. Ízesíteni szoktam bazsalikommal, néha kakukkfűvel és sóval-friss borssal. Az üvegbe zárt aszalt paradicsom pedig az egyik legintenzívebb fűszerünk lehet a kamrában, hiszen sajtos szószokhoz, kenyérbe, kencének, önmagában és húsokhoz is olyan hivalkodó, hogy minden ételt feldob egy szelet belőle. Érdemes 4-5 tepsivel sütni, ami ugyan kissé időigényes, de egy házimunka alatt szépen elvégzi a dolgát.

Tipp: Érdemes minél kisebb üvegekbe eltenni, hogy ne keljen megennünk az egész üveggel rövid idő alatt.

Bevásárlólista (10 kis üveg):

2 kg paradicsom

500 ml olívaolaj

2 kk szárított bazsalikom

2 kk só

1 kk frissen őrölt bors

Elkészítés:

A paradicsomot alaposan megmosom, a koktélparadicsomokat kettévágom, a normál méretű paradicsomokat vékony cikkekre, azaz 6 vagy 8 felé. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom őket és enyhén meghintem sóval, pici cukorral mindegyik tepsi paradicsomot. A sütőt 120 fokra előmelegítem, ha van, akkor grillfokozatra vagy légkeverésre. A sütő ajtaját egy fakanállal kitámasztom az első 2 órában, majd a következő 3 órában már csak egyszerűen sütöm. Sajnos ez hosszú idő, ezért érdemes 3 tepsivel dolgozni is akár, hogy gazdaságosabb legyen, de aki szereti az aszalt paradicsomot, annak ez bizony megéri. Miután letelt az idő és nagyon szárazra aszalódtak, akkor megvárom, amíg kihűlnek és üvegekbe rakom. Felöntöm annyi olajjal, hogy teljesen elbukjanak és alaposan lezárom. Amennyiben jól sikerült, egy évig a kamra polcán vígan elállnak. Érdemes azonnal kipróbálni egy adagot és még meleget apró kockákra vágni, fetasajttal, tejföllel kikeverni és pirítóssal enni.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Győr | #Győr+ Konyha |