Itt minden saját készítésű, egyszerű és gyors. A legjobb viszont az a házi burgerben, hogy annyi sajtszósz, hús és hagyma kerül bele, amennyit csak mi szeretnénk.
A hamburgerzsömle receptjét már olvashattátok tőlem korábban itt a rovatban, azonban módosítottam egy kalácsosabb verzióra, hogy puha és édes legyen. A húst én tíz éve Heston Blumenthal receptje alapján készítem, aminek 2 hozzávalója van, mégis isteni. A szószokkal viszont imádok kísérletezni. Mindig készül egy paradicsomos csípős és egy sajtos-fokhagymás. Többségében azért van több variációja, mert mindig más alapanyagok vannak otthon. Ettől függetlenül, most rákészültem és beszereztem azokat az összetevőket, amitől a legfinomabb, hogy leírhassam nektek. Ezután nincs más hátra, mint csemegeuborkát, hagymát, paradicsomot és salátát szeletelni, amiből mindenki összerakja a saját házi, álom burgerét.
Bevásárló lista
- zsömle (4 db)
- 350 g liszt
- 1 kk só
- 1 dkg friss élesztő
- 1 kk sütőpor
- 25 g vaj (82%)
- 130 ml langyos tej
- 1 tk cukor
- 20 g porcukor
- 1 tojássárgája
- +1 tojás a lekenéshez
Húspogácsa:
- 600 g darált marhahús
- 3 ek olívaolaj
Sajtszósz:
- 250 ml tejszín
- 100 g cheddar sajt
- 50 g grana padano
- 1 gerezd fokhagyma
Paradicsomszósz:
- 70 ml sűrített konzerv paradicsom
- 10 db koktélparadicsom
- kis csokor bazsalikom
- 1 kis fej lila hagyma
- 1 db chili paprika
- friss bors
Elkészítés:
A húst előző este alaposan összekeverem kézzel az olívaolajjal hengert formázok belőle és becsavarom alufóliába, hogy csak egy szeletet kelljen másnap vágni belőle a sütéshez. Fura, de összeáll az olajtól másnapra olyannyira, hogy nem esik szét és morzsolódik sütés közben. Ehhez azonban kell 10 óra pihentetés, nem lehet megúszni 2-3 órával.
A zsemléhez mindent egy tálba teszek, jó, ha nem hűtő hideg semmi sem hozzá, mert akkor szépen elindulnak a folyamatok. A végén adom hozzá csak a sót, mert zavarja az élesztőgombák beindulását. Alaposan kidagasztom és hagyom kelni 40 percen keresztül, meleg helyen, letakarva. Ezután 4 gombócot formázok belőle, lekenem a felvert tojással és újra kelesztem 20 percig, de ekkor már sütőpapíron. A sütőt előmelegítem 170 fokra, a zsömléket újra lekenem a felvert tojással, megszórom szezám- vagy lenmaggal és megsütöm kb. 15 perc alatt pirosra.
A sajtszószhoz minden hozzávalót egy tálba teszek a tejszín kivételével, mert azt felforralom és ráöntöm a többiekre. Alaposan kikeverem és kihűtöm.
A paradicsomszószhoz csak mindent aprítok, amennyire csak lehet, összekeverem, ha savanykásnak találom, egy kiskanál cukrot adok.
A húst csak éppen a tálalás előtt sütöm, hiszen mindkét oldalnak 4-4 perc kell majd. Szép, 3 centis vastagságú darabot levágok és vagy roston vagy serpenyőben, kevés olajon megsütöm. Amikor elkészült, akkor török rá frissen borsot és sózom meg enyhén mindkét oldalát. Pihentetem pár percig, ezután teszem bele a zsömlékbe.
Tipp: Bátran süss a bacon és tükörtojáson kívül bele még Camembert sajtot vagy cukkinit, padlizsánt, esetleg egy pár bébi kukoricacsövet.