Arra gondoltam, hogy a kapros-túrós házi tésztához nem csupán a marhapörkölt és a harcsapaprikás való, hanem a hagymás resztelt máj is. Nem tévedtem, ez a párosítás jobb, mint bármelyik.
Különös dolog történt, megláttam a kaprot a piacon és azonnal egy túrós-szalonnás tészta tetejére akartam tenni. Ennél viszont jóval éhesebb voltam akkor, és bevillant a máj, a kissé krémes, édeskés sült máj, hogy mennyire üdítő lehet a krémes túróval és pikáns a kaportól. Ez az! Ki kell próbálnom, és abban a pillanatban be is vásároltam minden kelléket hozzá. Igazán tökéletesre szerettem volna az ételt készíteni, ezért a tésztát is magam gyúrtam.
Összesen egy óra alatt készültem el vele. Ezután másnap elmeséltem a telefonban nagyanyámnak, aki azt mondta, hogy pont így ette az én dédapám 1970-ig a májat, túrós-kapros tésztával. Hát, ez volt a különös ebben a történetben.
Bevásárló lista:
Resztelt máj:
2 fej vöröshagyma
500 g csirkemáj
3 gerezd fokhagyma
1 kk cukor
kisebb paprika
1 kisebb paradicsom
1 kk őrölt bors
1 kk majoránna
1 dl fehérbor
2 kk őrölt pirospaprika
2 kk só
Tészta:
2 db tojás
20 dkg liszt
csipet só
Tetejére:
250 g rögös túró
100 ml tejföl
friss kapor
Elkészítés:
A hagymát félkarikákra vágva, bő olajon vagy zsíron üvegesre pirítom. Erre rádobom a májat, ami nem lehet fagyos, sőt, minél jobban leitatom nedvességet róla, annál szebben sül majd. Hozzáadom a fűszereket, majd az aprított fokhagymát, pár percig kevergetem. Apróra vágom a paprikát, paradicsomot, hozzáadom és felöntöm 2 dl vízzel. Lefedem és hagyom főni 20 percig. Ezután leveszem a fedőt, hozzáadom a cukrot, sót, felöntöm a borral, felforralom. Amennyiben szükséges, még egy kis vízzel felöntöm, hogy legyen szaftja, és még 20 percig lassú tűzön vagy tálalásig főzőm, hogy az ízek szépen összeérjenek, kijöjjenek.
A tésztához a lisztet a tojással és sóval összegyúrom a kifőzés előtt 1 órával, addig hűtőben, fóliában pihentetem. Leheletvékonyra sodrom, felszeletelem és sós vízben kifőzöm. Tálaláskor, a tányérba teszem rá a túrós tejfölt, egy kis sóval, friss borssal és az aprított kaporral.
Azóta is ezt az ebédet emlegetjük!