Az eperszezon még nem ért ide, de mire beterem az összes eperföld, itt várnak benneteket az ínycsiklandozó receptek.
Az egyetlen piros gyümölcs, aminek kívül vannak a magjai. Fura, de még ezt is szeretjük, hiszen éppen, hogy csak roppannak a harapásnál és biztosan sokunknak feltűnt: mosatlanul finomabb. Sajnos, most még fontosabb, hogy ne együnk mosatlan gyümölcsöt, de ha teljes bio, saját készletünk van, akkor csakis a tőről együk azonnal. Az epret egyébként nem szabad túldolgozni, erre még a dzsem készítés is igaz, mert azonnal elveszti a vitaminjait, színét és állagát. Minél frissebb, annál jobban esik majd, ezért is jön egy pár perces leves recept, amiben semmit sem kell főzni vagy sütni.
Eperkrémleves hozzávalói (4 főre):
500 g eper
1 citrom leve
400 ml mandulatej
2 ek méz
5-6 levél friss bazsalikomlevél
csipet őrölt vagy friss gyömbér
Túrófagyi:
150 g rögös túró
100 ml görög joghurt (vagy növényi joghurt)
1 ek méz
Elkészítés:
Az epret megmosva, minden hozzávalóval együtt egy turmixgépbe teszem és krémesre mixelem. Érdemes minden hozzávalót előző este a hűtőben tartani, hogy ne a levest keljen bepréselni valahogy a hűtőbe, hogy hideg legyen.
A túrófagylalt alapanyagit csak összekeverem, ízesítem. Itt bátran variálhatunk narancshéjjal, mentával, vaníliával. A legfontosabb azonban, hiszen ez csak egy „álfagyi’”, hogy amikor összekevertem a masszát, rögtön galuskákat formázok egy kiskanállal vagy kis golyókat a kezemmel és úgy teszem egy tányérra. Lefóliázom és így teszem a fagyasztóba. Így, tálalás előtt 2 perccel kiveszem, és azonnal dobom bele a levesbe. Hűti is, fel is oldódik és megmarad a szép forma is.