Magyar Klasszikusok Hete:

Hortobágyi húsos palacsinta gombaszósszal

Fotó: Győr+Konyha
Szarka Zsófi
2020.05.29. 20:51

Egy újabb étel, amit sok étteremben és háznál kóstolhatunk, de egészen biztos, hogy nem találunk két egyforma ízt. Az én variációm egy kiadós szalonnás-gombás húsos palacsinta.

Rossz tapasztalattal indultam, ami ezt az ételt illeti, de az egyik kedvencemmé vált, amikor úgy döntöttem, elkészítem azt a variációt, ahogy nekem kedves. Talán az is sokat segített, hogy minden egyes eleméhez tettem egy kis finomságot, ami még kedvesebbé és ízesebbé tette a tányéron. Ilyen volt a darált hús pirítása, amihez bor is került, és a szószban a friss paprika, valamint a gomba. Egy kicsit tömény ételnek éreztem, és úgy gondolom, ezek a hozzávalók lazítják a szerkezetét és a behabart szószt körülötte.

Bevásárlólista:

Palacsintatészta 12 db (nagy):

  • 500 ml tej
  • 2 db tojás
  • fél kk só
  • fél kk cukor
  • 150-200 g liszt

Töltelék:

  • 500 g darált hús (sertés vagy csirke)
  • 1 db lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mk őrölt kömény
  • 1 kk őrölt pirospaprika
  • fél kk őrölt bazsalikom
  • 1 kk só
  • 100 ml fehérbor
  • kis csokor friss petrezselyem
  • 1 ek zsíros tejföl

Szósz:

  • 2 szál friss újhagyma
  • 1 kápia paprika
  • 1 kk őrölt pirospaprika
  • 2 ek olaj
  • 250 g gomba (friss vagy konzerv)
  • 3 ek tejföl
  • 1 ek liszt
  • 150 ml víz
  • 1 kk só
  • friss bors

Elkészítés:

A palacsintatésztát bekeverem, és a legfontosabb, hogy fél órát legalább pihentetem. Nem teszek bele sem szódát, sem olajat, mert sokkal könnyedebb marad a tésztája és nem is szakad szét, ha pihentetem.

A húst forró zsiradékon, magas lángon lepirítom, ezután adom hozzá a hagymát, fokhagymát, majd amikor minden megdinsztelődött, fűszerezem és felöntöm a borral. Fedő nélkül forralom pár percig, majd a végén adom hozzá az aprított petrezselymet. Kiteszem egy tálba és hozzákeverem a tejfölt. Megtöltöm a palacsintákat. Kb. 2 evőkanállal teszek egy palacsinta közepére a húsból, és mint egy borítékot, mind a 4 oldalát behajtom, így kapok majd egy téglalapot. Egymás mellé rakom őket, alufóliával lefedem, hogy ne hűljenek ki, amíg a szószt készítem. (Ebben a formában később után is lehet melegíteni őket.)

A szószhoz a hagymákat aprítom és olajon megpirítom. Hozzáadom a fűszereket, megdinsztelem. Ezután hozzáadom a gombát, kockázott friss paprikát. Egy kis tálkában elkészítem a habarást a vízzel, tejföllel, liszttel és felöntöm. 4-5percig forralom a szószt és már tálalhatok is.

A palacsintákat a tányérra teszem, majd leöntöm a szósszal és szalonnát sütök a tetejére, valamint mi szeretjük hozzá a csípős csalamádét is.

Kapcsolódó témák: #Győr+ Konyha | #Szarka Zsófi Konyhája |