Egy újabb étel, amit sok étteremben és háznál kóstolhatunk, de egészen biztos, hogy nem találunk két egyforma ízt. Az én variációm egy kiadós szalonnás-gombás húsos palacsinta.
Rossz tapasztalattal indultam, ami ezt az ételt illeti, de az egyik kedvencemmé vált, amikor úgy döntöttem, elkészítem azt a variációt, ahogy nekem kedves. Talán az is sokat segített, hogy minden egyes eleméhez tettem egy kis finomságot, ami még kedvesebbé és ízesebbé tette a tányéron. Ilyen volt a darált hús pirítása, amihez bor is került, és a szószban a friss paprika, valamint a gomba. Egy kicsit tömény ételnek éreztem, és úgy gondolom, ezek a hozzávalók lazítják a szerkezetét és a behabart szószt körülötte.
Bevásárlólista:
Palacsintatészta 12 db (nagy):
- 500 ml tej
- 2 db tojás
- fél kk só
- fél kk cukor
- 150-200 g liszt
Töltelék:
- 500 g darált hús (sertés vagy csirke)
- 1 db lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mk őrölt kömény
- 1 kk őrölt pirospaprika
- fél kk őrölt bazsalikom
- 1 kk só
- 100 ml fehérbor
- kis csokor friss petrezselyem
- 1 ek zsíros tejföl
Szósz:
- 2 szál friss újhagyma
- 1 kápia paprika
- 1 kk őrölt pirospaprika
- 2 ek olaj
- 250 g gomba (friss vagy konzerv)
- 3 ek tejföl
- 1 ek liszt
- 150 ml víz
- 1 kk só
- friss bors
Elkészítés:
A palacsintatésztát bekeverem, és a legfontosabb, hogy fél órát legalább pihentetem. Nem teszek bele sem szódát, sem olajat, mert sokkal könnyedebb marad a tésztája és nem is szakad szét, ha pihentetem.
A húst forró zsiradékon, magas lángon lepirítom, ezután adom hozzá a hagymát, fokhagymát, majd amikor minden megdinsztelődött, fűszerezem és felöntöm a borral. Fedő nélkül forralom pár percig, majd a végén adom hozzá az aprított petrezselymet. Kiteszem egy tálba és hozzákeverem a tejfölt. Megtöltöm a palacsintákat. Kb. 2 evőkanállal teszek egy palacsinta közepére a húsból, és mint egy borítékot, mind a 4 oldalát behajtom, így kapok majd egy téglalapot. Egymás mellé rakom őket, alufóliával lefedem, hogy ne hűljenek ki, amíg a szószt készítem. (Ebben a formában később után is lehet melegíteni őket.)
A szószhoz a hagymákat aprítom és olajon megpirítom. Hozzáadom a fűszereket, megdinsztelem. Ezután hozzáadom a gombát, kockázott friss paprikát. Egy kis tálkában elkészítem a habarást a vízzel, tejföllel, liszttel és felöntöm. 4-5percig forralom a szószt és már tálalhatok is.
A palacsintákat a tányérra teszem, majd leöntöm a szósszal és szalonnát sütök a tetejére, valamint mi szeretjük hozzá a csípős csalamádét is.