Indiai együttműködés: kettős képzéssel és étteremmel erősíti kínálatát a Széchenyi István
Egyetem

Győr+ Fotó: Adorján András/Széchenyi István Egyetem
2025.03.07. 10:14

Kétéves „nemzetközi gazdaság és gazdálkodás” kettős képzést indított a Széchenyi István Egyetem és az indiai Integral Egyetem szeptemberben. A mesterszak első évfolyamán a dél-ázsiai ország 18 hallgatója tanul, akik ha végeznek, mindkét intézmény oklevelét megkapják. A mostani félévet Győrben töltő fiatalok otthoni ízeket is kóstolhatnak az egyetem éttermében.

Lakhnau India Uttar Prades tagállamának több mint hárommillió lakosú fővárosa. A metropoliszban működik az Integral Egyetem, amellyel a Széchenyi István Egyetem „nemzetközi gazdaság és gazdálkodás” kettős képzést indított ebben a tanévben. Az ezt elvégző magyar és indiai hallgatók sikeres záróvizsga esetén – amelyre jövőre Győrből is utaznak Indiába oktatók – mindkét intézmény diplomáját megkapják; ehhez a program részeként az előbbieknek az ázsiai, utóbbiaknak a győri egyetemen kell a négy félévből egyet teljesíteniük. Ennek köszönhetően tölti a mostani szemesztert 18 indiai fiatal a Széchenyin.

A „nemzetközi gazdaság és gazdálkodás” egyébként elérhető a Széchenyi István Egyetemen magyar és angol nyelvű mesterszakként, továbbá az olasz Cassinói–Dél-laziói Egyetemmel közös kettős képzésként is.

„Büszkék vagyunk arra, hogy intézményünk egyesült államokbeli, kínai, olasz, portugál és most már indiai egyetemmel is működtet kettős képzéseket. Ebben a kapcsolatfelvételben Magyarország delhi nagykövetsége játszott fontos szerepet, amiért köszönettel tartozunk. A program elindítását hatalmas előkészítő munka előzte meg, hiszen harmonizálni kellett a tantárgyakat, azok tartalmát és a kreditszámokat” – mondta dr. Lukács Eszter, a Széchenyi- egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese, a képzés szakfelelőse.

Hozzátette: a kettős diplomát nyújtó képzések több ok miatt is egyre népszerűbbek. „A világban mintegy 28 ezer felsőoktatási intézmény működik, amelyek éles versenyben vannak egymással. Ez az egyetlen képzési forma, amivel egyik egyetem sem veszít hallgatót, miközben a másik nyer. Jól járnak a fiatalok is, hiszen két oklevelet kapnak, valamint szintén előnyös a szülőknek, akiknek nem kell attól tartaniuk, hogy gyermekük egy másik országban telepedik le tanulmányai végén. Így ezek a hallgatók hazájukban hasznosítják majd a megszerzett tudást, mi pedig erősítjük kapcsolatainkat a rendkívül gyorsan fejlődő Indiával” – fejtette ki dr. Lukács Eszter.

Az elnökhelyettes beszélt arról is, hogy az itt tanuló ázsiaiak – bár nyitottak a magyar gasztronómia iránt – nagyra értékelik, ha az általuk megszokott ízekkel is találkozhatnak. A campuson számos eszközzel segítik a nemzetközi hallgatókat, hogy gyorsan beilleszkedjenek a közösségbe. A közeledés egyik legjobb közös nyelve a gasztronómia, amely az ízek segítségével ad betekintést az adott nemzet kultúrájába. A Széchenyi István Egyetemnek az egyik bevásárlóközpontban működő étterme kitűnő lehetőséget ad az indiai és a magyar ételek megismerésére, ahogy azt a neve is sugallja. Knauz Péter, a vendéglátóhelyet működtető egyetemi kft. stratégiai igazgatója elmondta: már az étterem elnevezése egy sokféleképpen felhasználható indiai grillsajtra utal. Az étterem természetesen nem csak a hallgatók, hanem mindenki számára nyitva áll.

Neumann Ádám, a vállalkozás ügyvezetője kifejtette, hogy az étlapon olyan indiai ételek szerepelnek, de a magyar ízek kedvelői is bátran betérhetnek, hiszen a kínálatban megtalálhatók többek között a sertés-, a szárnyas- és a halételek. Az étterem a vegetáriánusoknak is kedvez, akik változatos módon tudnak húsmentesen étkezni.

Rahul Singh, az étterem indiai séfje
Kapcsolódó témák: #Széchenyi István Egyetem |