Salátához, pirítósra, sült csirkemellhez vagy csak úgy, egy csomag zöldséggel tunkolni, isteni! Egészséges, szezonális és nagyon ízes!
Mit kell tudnunk a fügéről?
Kevesen tudják, egyik kiemelkedő hatása a szexuális vágy fokozása, azaz erőteljes afrodiziákum. Ezen felül a bőrt szépíti, vesekövek megszüntetésére, cukorbetegeknek ajánlott, de hatásos torokfájásra és a fogyókúrázók nagy kedvence is. Teaként is gyakran használják, amihez a füge gyümölcsét kell villával összetörni és kb. 80 fokos vízzel leforrázni, így fogyasztani napi 2-3 alkalommal is egy csészével belőle. Az egyik legédesebb gyümölcs, ráadásul az illata is egyedi. Formája, mérete és színe is különböző lehet, létezik fehér, fekete és vörös is. Legnépszerűbb változatai a fekete, az adriai füge, a barna török füge, a calymirna és a kadota. A közönséges füge, gyakrabban egyszerűen füge vagy fügefa, a rózsavirágúak) rendjébe és az eperfafélék családjába tartozó növényfaj. A jótékony hatásai mellett gyönyörű díszítőelem pitékre, salátákra, húsok mellé és akár a reggeli zabkásába, joghurtba. A gyerekek egyik régi nagy kedvence, a fügés, mézes vajaskenyér volt.
Bevásárló lista:
100 g bryndza (juhtúró)
100 g tejföl
fél kk őrölt bors
fél kk méz
csipet só
3 db érett füge
Elkészítés:
1. A fügét felkockázom, amennyiben a héja puha, fent hagyom, ha nem, levágom róla. Megfűszerezem és hagyom a deszkán állni.
2. Egy tálban kikeverem villával a tejfölt, a juhtúrót és a mézet. Hozzáadom a fügét és hűtőben, lefedve 10 percig pihentetem.
Én saláta tetejére halmoztam és másnap a reggeli pirítóshoz tálaltam, amikor még inkább összeértek az ízek.
Kövesd Zsófit a Facebookon is!
#SzarkaZsófi
#SzarkaZsófi