A következő klasszikus sós süteményünk, ami pogácsának is tökéletes. Zablisztből, tönkölyből készül, mégis leveles, ropogós és isteni. A leírásban elárulom a praktikát, hogy mitől lesz így is tökéletes.
Hiába minden igyekezet és előkészület már december első felében, így sem, úgy sem marad meg karácsonyig semmi ropogtatnivaló. Így újra készíthetem a süteményeket még 23-án is. Az bizonyos, hogy minden azért történik, mert finomak és ellenálhatatlanok, ezért bátorkodom olvasóimnak is ajánlani, hogy minél többünknek okozzon örömet és sikerélményt az ünnepekre.
Bevásárló lista:
- 200 g juhtúró (bryndza)
- 250 g rögös túró
- 1 gerezd reszelt fokhagyma
- 200g vaj (82%)
- 250 g zabliszt
- 250 g tönkölyliszt (fehér)
- 2 ek tejföl
- 2 db tojás
- 1 kk sütőpor
- 2 kk só
- 1 kk őrölt bors
Amennyiben hajtogatsz: 2 ek zsír
Trükkök: minden alapanyagot hűvös helyen (hűtő, erkély, terasz) tartok, mielőtt hozzáfogok. Kézzel minimálisan nyúlok hozzá, 1 éjszakát pihentetem és hűtőhidegen megy a forró sütőbe.
Elkészítés:
A hideg liszteket átszitálva teszem egy nagyobb tálba. Én a zabpelyhet daráltam, de nem szitáltam át. Hozzákeverem a sütőport, fűszereket, majd a kockázott hideg vajat. Késes robotgépben morzsává őrlöm. Ez a mennyiség nem is fér bele az én robotgépembe, ezért csak a fél adag liszttel keverem el a vajat, majd a másik felével csak összekeverem. Belereszelem a fokhagymát, a két tojást, a tejfölt és gyors mozdulatokkal összegyúrom. Vékony kesztyűvel szoktam mindezt tenni, mert arra nem ragad a tészta. A tálba hagyom és egy éjszakán át pihentetem. Nem baj, ha picit ragadós, de ne kemény tészta legyen.
Ha van időm a hajtogatásra, úgy kétszer kinyújtom, megkenem a zsírral, összehajtogatom (jobbról be, balról be, tetejét le, alját minderre rá). A hajtogatások között 10 percet pihentetem.
Hajtogatással vagy anélkül, de ujjnyi vastagságúra nyújtom, csíkokra szeletelem, lekenem felvert tojással és megszórom sajttal vagy magvakkal. Én a fél adagból már pogácsákat szaggattam, így aztán úgy tűnt, mintha kétféle sósat készítettem volna.
190 fokos sütőben 15 percig sütöm.
Más verzió: az egész lisztmennyiséget felcserélhetjük zablisztre, de akkor kicsit fojtogató állagot kap véleményem szerint, nem lesz diétásabb. A vajat még zsírral helyettesíthetjük.